logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Ce este cancerul de prostata?
13.07.2012 16:39 Vechime: 6 yrs
Categorie: Chirurgie generala

“Diabezitatea” (Diabetul de tip II si Obezitatea), un nou concept si o noua abordare

“Diabezitatea” (Diabetul de tip II si Obezitatea), un nou concept si o noua abordare


Obezitatea si diabetul de tip II


Suntem cu siguranta martorii progresiei alarmante a doua boli strans legate intre ele, a diabetului de tip II si a obezitatii. Considerat mult timp o boala incurabila, diabetul de tip II nu este cauzat de o lipsa a secretiei insulinei de catre pancreas (ca in diabetul de tip I), ci de o lipsa de raspuns a celulelor organismului la actiunea Insulinei, care este secretata in cantitati foarte mari si in timp epuizeza celulele Beta ale pancreasului.Epidemiologii au sesizat relativ rapid relatia stransa dintre obezitate si Diabetul de tip II, 80% dintre diabeticii tip II avand un indice de masa corporala (IMC sau BMI egal cu grautatea/inaltimea2) de peste 30, ceea ce-i incadreaza in categoria “obezitate”. Astfel, unul dintre “parintii” diabetologiei si obezitatii, Walter J. Pories lanseaza in anul 2004 un nou termen, “Diabesity (diabezitate)”, pentru a accentua legatura dintre cele doua boli. Alte cifre s-au adaugat in dreptul acestor maladii, obligand lumea medicala la gasirea unor solutii: 10% din populatia globului sufera de Diabet, 324 milioane de cazuri se vor inregistra in anul 2024, dintre diabeticii de tip II 60% sunt instabili metabolic (deci au o medicatie ineficienta), predispunand la complicatii cronice: oculare, renale, cardiovasculare etc. Pe de alta parte, Obezitatea a fost declarata de catre OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) “boala incurabila”, ceea ce a deschis poarta tratamentului chirurgical in aceste cazuri, implicit si in cazurile asociate cu diabet.

Tratament chirurgical pentru diabetul de tip II?


O alta descoperire relativ intamplatoare a fost aceea a chirurgului german Fritz, care in 1955 publica primul caz de diabet de tip II vindecat dupa o operatie de rezectie a stomacului pentru ulcer.
Aceste date au fost confirmate in anii care au urmat, odata cu cresterea numarului de pacienti diabetici operati pentru obezitate morbida (in care se rezeca o parte din stomac), 85% dintre obezii diabetici operati prezentand o remisie a bolii (oprirea tratamentului cu antidiabetice orale sau cu insulina), iar 99% dintre pacientii cu Pre-diabet, trecand la un profil glicemic normal. Se vorbeste tot mai adesea despre “chirurgia metabolica” – cea mai noua ramura chirurgicala si despre Diabetul de tip II ca despre o boala chirurgicala, sintagma “merg sa ma operez de diabet” fiind o realitate. De altfel, chirurgia bariatrica (chirurgia obezitatii), face o exceptie pentru pacientii cu diabet tip II, de la un Indice de Masa Corporala de peste 30 (fata de 35 la non-diabetici) diabeticii avand o indicatie chirurgicala, datorita rezultatelor remarcabile ale chirurgiei obezitatii in cresterea sperantei de viata a acestor pacienti. Suntem convinsi ca in viitor sistemul de asigurari va stimula chirurgia obezitatii la diabetici, datorita economiei de resurse pe termen lung pe care “vindecarea” de diabet o poate face in bugetele sanatatii.

Chirurgia bariatrica la Spitalul Sf. Constantin


Reamintim ca in cadrul Spitalului Sf.Constantin din Brasov functioneaza din iunie 2011 cel mai tanar si mai dinamic proiect de chirurgia obezitatii din Romania, fiind operati cu succes peste 200 de pacienti cu varste intre 15 si 67 de ani si greutati cuprinse intre 90 si 235 kg, pacientii cu IMC cuprins intre 35 si 40 avand interventii prin ombilic, fara cicatrice, in premiera pentru Romania. Rata de raspuns a diabetului de tip II la multi dintre pacientii diabetici operati a fost de 100%. 

Primul Gastric Sleeve din Brasov, iunie 2011

un articol de Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generala


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped