logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
Prezentare ATIAbordarea pacientilorElemente de diferentiereDotariBine de stiut

Elemente de strategie in abordarea pacientilor chirurgicali, specifice sectiei ATI din Spitalul Sf. Constantin

Atentie deosebita fata de problemele fiecarui pacient chirurgical care se adreseaza Spitalului Sf. Constantin

 • Fiecare pacient propus pentru operatie este evaluat cu atentie de un medic anestezist reanimator in cadrul Consultului preanestezic efectuat cu cel putin 24 de ore inainte de operatie. Sunt discutate starea de sanatate actuala, istoricul bolilor, datele de laborator, alte investigatii paraclinice, apoi medicul anestezist consulta efectiv pacientul. In baza datelor obtinute, pacientului i se explica variantele de tehnica anestezica potrivite actului chirurgical care i se propune precum si riscurile si avantajele fiecareia, decizia finala asupra tipului de anestezie care va fi aplicat apartinand bolnavului.
 • In cazul in care medicul ATI considera necesar, pentru aducerea pacientului in forma optima si scaderea riscurilor legate de operatie si anestezie, acestuia i se propun investigatii suplimentare sau un tratament preoperator pregatitor.
 • In timpul operatiei fiecare pacient este tratat si monitorizat de un medic ATI si o asistenta de anestezie.
 • Dupa operatie, fiecare pacient stationeaza un interval variabil de timp in salonul de Terapie Intensiva unde este urmarita atent recuperarea sa din anestezie si dupa actul chirurgical. Un asistent de Terapie Intensiva are in grija unul sau maximum doi pacienti, ceea ce face ca urmarirea bolnavilor sa fie foarte riguroasa asa cum e si ingrijirea acestora.

Pregatire deosebita, experienta bogata, dotare exceptionala pentru:

 1. Anestezia generala pentru operatii pe cai aeriene, operatii ORL – atat la adulti cat si la copii. Medicul sef al echipei ATI are o experienta de peste 20 de ani in acest domeniu, cu zeci de mii de pacienti adulti si si mii de pacienti copii anesteziati fara nici un incident major in  interventii chirurgicale ORL (chirurgia gatului –amigadalectomii, adenoidectomii, operatii pe corzi vocale, laringe, tumori cervicale, chirurgia nasului si sinusurilor paranazale, chirurgia urechii)
 2. experienta de exceptie si dotare cu aparatura de ultima generatie pentru anestezia pacientilor cu cai aeriene dificile, intubatie dificila. Pe langa o experinta pe mii de astfel de bolnavi cu probleme deosebite, in dotarea sectiei ATI exista dispozitive variate (videolaringoscop, fibroscop) in componenta trolerului de intubatie dificila.
 3. Experienta deosebita in anestezia pentru chirurgia abdominala, chirurgia laparoscopica, chirurgia obezitatii.  Se aplica riguros procedurile si recomandarile descrise in ghidurile de specialitate. Toti pacientii din aceasta categorie prelucrati de sectia ATI din SSC (peste 500 in ultimul an) au evoluat fara probleme majore. Avem in dotare paturi speciale pentru pacienti obezi, mese de operatie adaptate greutatii acestora, sisteme de monitorizare noi si performante.
 4. Profilaxia trombembolismului pulmonar: toate tipurile de medicamente recomandate de ghiduri (profilaxie farmacologica), aparatura destinata compresiei ritmice a membrelor inferioare (compresie pneumatica intermitenta) si ciorapi speciali antitrombotici (profilaxie mecanica) precum si personal dedicat mobilizarii periodice a pacientilor ingrijiti in Terapie Intensiva, metode aplicate indeosebi la pacienţii chirurgicali cu risc inalt de aparitie a acestei complicatii (chirurgia majoră ortopedică, neurochirurgia, chirurgia oncologica, pacienţii din terapie intensiva)

Punct de transfuzii in care se efectueaza:

 • determinarea grupelor sanguine pentru pacientii internati, precum si determinarea compatibilitatii transfuzionale. 
 • asigurarea stocului necesar interventiilor chirurgicale si sectiei de oncologie medicala
 • colaborarea cu Centrul de Transfuzii Sanguine Brasov in ceea ce priveste asigurarea determinarilor de anticorpi antieritrocitari si fenotipare eritrocitara
 • Activitatea punctului de transfuzii este continua, asigurata de asistent transfuzor dedicat.
CENTRELE DE EXCELENȚĂ
ale Spitalului Sf. Constantin

În cursul celor peste 8 ani de activitate medicală, Spitalul Sf. Constantin a impus un nivel ridicat de competență, oferind servicii la standarde internaționale.

Centrul de transplant renal „Profesor Gilles Mentha”Centrul de excelență în chirurgia roboticăChirurgie oncologică Obezitate
Ortopedie modernă: „Sarcoma Center”Neurochirurgie spinală și cerebralăStudii clinice

URMARITI-NE PE: