logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare

GHID PACIENT

Program de vizite pentru apartinatori:

Stimați pacienți și aparținători, vă informăm că PROGRAMUL DE VIZITE PENTRU APARȚINĂTORI este următorul:

 • LUNI-VINERI: 15:00 – 18:00
 • SÂMBATA: 10:30 – 12:00
 • DUMINICA: 14:00 – 16:00

Durata maximă a vizitei pe secțiile spitalului este 20 de minute, iar purtarea echipamentului de protecție de unică folosință și a ecusonului de vizitator este obligatorie.

Accesul în secția de Terapie intensivă și în Blocul operator nu este permis vizitatorilor! 

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Programare pentru internare

In vederea internarii la Spitalul Sf. Constantin este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie sau specialist. Pacientii trebuie sa prezinte obligatoriu Cardul de Asigurat. Va recomandam sa va adresati medicilor nostri pentru consultatii specializate; in urma acestor consultatii veti primi toate informatiile si recomandarile necesare privind internarea la Spitalul Sf. Constantin.

Contact Biroul de internari si programari:

Tel: 0268-300-300

Adresa: Receptia Spitalului Sf. Constantin, Calea Bucuresti nr. 318, parter

Program: luni – vineri, 07:00 – 20:00

Informare privind efectuarea screeningului MRSA, ESBL, Clostridium difficile înainte de internare

Stimate pacient al Spitalului Sf. Constantin,
 

In scopul depistarii colonizarii cu germeni multirezistenti a pacientilor ce urmeaza sa fie internati si supusi procedurilor chirurgicale, in cadrul spitalului Sf. Constantin s-a adoptat, ca politica generala a Spitalului, SCREENINGUL PREOPERATOR AL PACIENTILOR.

Scopul acestui screening este de a depista colonizarea cu germeni multirezistenti, colonizare definita ca si prezenta a germenilor la nivelul pielii sau mucoaselor, fara ca acest fapt sa constituie o infectie propriu-zisa. 

Bacteriile  vizate in cadrul screeningului sunt:

 1. MRSA: Stafilococ auriu meticilino-rezistent, germen rezistent la antibioticele standard, frecvent implicat in infectiile de plagi chirurgicale (chirurgie plastica, neurochirurgie, chirurgie abdominala, ORL, ortopedie).
 2. Germeni producatori de ESBL (betalactamaze cu spectru extins), implicatii mai ales in infectiile urinare, pulmonare, abdominale etc.
 3. Clostridium difficile, un microb raspandit in populatie, mai ales in cazul pacientilor cu internari in antecedente sau boli imunodeprimante, a carui evolutie, in absenta diagnosticului si a tratamentului, poate fi imprevizibila.

Acest screening se efectueaza in cadrul consultului preanestezic, la care dumneavoastra sunteti convocat obligatoriu.

Practic, dupa ce medicul anestezist va consulta, veti fi preluat de catre asistentele noastre specializate pentru realizarea recoltarilor bacteriologice necesare.


Se efectueaza 2 tipuri de recoltare:

 • 1 frotiu nazal si inghinal (de la nivelul plicilor inghinale) pentru cautarea MRSA
 • 1 frotiu anal pentru cautarea germenilor ESBL.

Frotiurile respective se insamanteaza imediat pe medii speciale, urmand ca rezultatul sa fie disponibil 24 de ore ulterior. Atunci cand sunteti efectiv internat, personalul nostru preia rezultatul screeningului si ia masurile necesare.

Pentru screeningul Clostridium difficile, se recolteaza o proba de materii fecale recoltata in recoltor simplu, fara mediu de cultura.

Rezultatele pozitive va vor fi anuntate telefonic de catre personalul spitalului.

Scopul acestui screening este de:

 • A ne ajuta sa limitam diseminarea acestor germeni la ceilalti pacienti internati. Asistenta de salon, medicul curant, restul personalului medical se va proteja prin utilizarea halatelor de unica folosinta si a manusilor, deoarece transmiterea acestor germeni se face prin maini contaminate.
 • A adapta antibioticoprofilaxia preoperatorie (de care veti beneficia) in functie de colonizarea cu acest tip de germeni. In spitalul nostru se administreaza un tratament antibiotic profilactic, chiar inaintea operatiei, in scopul diminuarii riscului de complicatii infectioase postoperatorii. 
 • Protejarea personalului nostru medical impotriva achizitiei colonizarii cu acest tip de germeni
 • Luarea masurilor necesare de catre pacient, in timpul internarii si la externare, aplicarea  masurilor de decolonizare acolo unde acest lucru este posibil si eficient
 • Protejarea anturajului pacientului, testarea si decolonizarea acestuia in caz de rezultate pozitive.

La externare veti primi buletinul de laborator eliberat in urma screeningului.

Va multumim pentru intelegere, in cazul in care doriti  informatii suplimentare va rugam sa le solicitati, membrii echipei  Serviciului de Prevenire a Infectiilor Asiciate Asistentei medicale (SPIAAM), alaturi de intreg personalul medical, va sta cu drag la dispozitie.

Echipa SPIAAM

Procedura si criteriile de internare

Internarea se face la Receptia Spitalului Sf. Constantin, de regula cu o zi inainte de interventia chirurgicala. Atunci cand va prezentati la Receptie pentru internare, trebuie sa prezentati urmatoarele:

 • Buletinul sau Cartea de identitate
 • Biletul de trimitere eliberat de medicul de famile sau specialist
 • Dovada ca sunteti asigurat CNAS (in cazul serviciilor compensate prin contract CNAS): adeverinta de salariu vizata CNAS, cupon de pensie, adeverinta elev sau student, adeverinta somer
 • Certificatul de nastere pentru copii sub 14 ani

Pe langa documentele de mai sus, trebuie sa prezentati de asemenea analizele medicale si investigatiile solicitate de medic in prealabil. In momentul internarii va fi completata Foaia de observatie cu datele dumneavoastra si vi se va solicita completarea si semnarea unui Consimtamant. Inainte de interventia chirurgicala veti efectua un consult preanestezic specializat, precum si alte investigatii sau analize necesare.

Informatii privind externarea:

- La externare, pacientii trebuie sa prezinte obligatoriu Cardul de Asigurat;

- Pacientii vor primi un dosar ce contine Biletul de iesire din spital si Decontul; 

- Externarile se desfasoara in programul de lucru al Receptiei: luni-vineri: 07:00 - 20:00, sambata: 09:00 - 13:00; duminica: 12:00 - 16:00.

Chestionar de satisfactie

Pentru Spitalul Sf. Constantin, imbunatatirea continua este o prioritate, constituind singurul mod de a avansa si de fi mereu la inaltimea dorintelor pacientilor nostri. Dorim sa comunicam indeaproape cu pacientii nostri, sa le cunoastem nevoile si sa luam in considerare sugestiile lor. Nu ezitati sa solicitati suportul personalului medical oricand aveti nevoie; de asemenea, va suntem recunoscatori pentru orice sugestii pe care doriti sa ni le transmiteti. Asadar, va suntem recunoscatori pentru amabilitatea de a completa un scurt chestionar referitor la serviciile spitalului nostru.

CLICK AICI pentru completarea formularului.

Adaugă testimonial

Dacă doriți să împărtășiți experiența pe care ați avut-o la Spitalul Sf. Constantin sau să adresați cuvinte de mulțumire echipei medicale, vă rugăm să completați formularul accesând următorul link: 

http://spitalulsfconstantin.ro/index.php?id=adaugare-testimonial

Povestea dumneavoastră îi poate ajuta pe alți pacienți care se confruntă cu aceleași probleme, așa cum probabil și dumneavoastră ați citit testimonialele altor pacienți înainte de a merge la doctor, de lua decizia de a vă opera sau de a începe un tratament.

Furnizori de ingrijiri la domiciliu si asistenta post-spitalizare:

1. Apel ONE MED - www.apelonemed.ro

2. Ambulanta SOS - asistentasos.ro

3. MEDO – http://www.medo.ro

 

Drepturile pacientului

DREPTURILE PACIENTULUI
Lege nr. 46/2003 din 21/01/2003
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 51 din 29/01/2003

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - În sensul prezentei legi:
a) prin pacient se înţelege persoana sănătoasă sau bolnavă care utilizează serviciile de sănătate;
b) prin discriminare se înţelege distincţia care se face între persoane aflate în situaţii similare pe baza rasei, sexului, vârstei, apartenenţei etnice, originii naţionale sau sociale, religiei, opţiunilor politice sau antipatiei personale;
c) prin îngrijiri de sănătate se înţelege serviciile medicale, serviciile comunitare şi serviciile conexe actului medical;
d) prin intervenţie medicală se înţelege orice examinare, tratament sau alt act medical în scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare;
e) prin îngrijiri terminale se înţelege îngrijirile acordate unui pacient cu mijloacele de tratament disponibile, atunci când nu mai este posibilă îmbunătăţirea prognozei fatale a stării de boală, precum şi îngrijirile acordate în apropierea decesului.
Art. 2. - Pacienţii au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare şi materiale.
Art. 3. - Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare.
CAPITOLUL II
Dreptul pacientului la informaţia medicală
Art. 4. - Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum şi la modul de a le utiliza.
Art. 5. - (1) Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identităţii şi statutului profesional al furnizorilor de servicii de sănătate.
(2) Pacientul internat are dreptul de a fi informat asupra regulilor şi obiceiurilor pe care trebuie să le respecte pe durata spitalizării.
Art. 6. - Pacientul are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervenţiilor medicale propuse, a riscurilor potenţiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului şi nerespectării recomandărilor medicale, precum şi cu privire la date despre diagnostic şi prognostic.
Art. 7. - Pacientul are dreptul de a decide dacă mai doreşte să fie informat în cazul în care informaţiile prezentate de către medic i-ar cauza suferinţă.
Art. 8. - Informaţiile se aduc la cunoştinţă pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; în cazul în care pacientul nu cunoaşte limba română, informaţiile i se aduc la cunoştinţă în limba maternă ori în limba pe care o cunoaşte sau, după caz, se va căuta o altă formă de comunicare.
Art. 9. - Pacientul are dreptul de a cere în mod expres să nu fie informat şi de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său.
Art. 10. - Rudele şi prietenii pacientului pot fi informaţi despre evoluţia investigaţiilor, diagnostic şi tratament, cu acordul pacientului.
Art. 11. - Pacientul are dreptul de a cere şi de a obţine o altă opinie medicală.
Art. 12. - Pacientul are dreptul să solicite şi să primească, la externare, un rezumat scris al investigaţiilor, diagnosticului, tratamentului şi îngrijirilor acordate pe perioada spitalizării.
CAPITOLUL III
Consimţământul pacientului privind intervenţia medicală
Art. 13. - Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.
Art. 14. - Când pacientul nu îşi poate exprima voinţa, dar este necesară o intervenţie medicală de urgenţă, personalul medical are dreptul să deducă acordul pacientului dintr-o exprimare anterioară a voinţei acestuia.
Art. 15. - În cazul în care pacientul necesită o intervenţie medicală de urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar.
Art. 16. - În cazul în care se cere consimţământul reprezentantului legal, pacientul trebuie să fie implicat în procesul de luare a deciziei atât cât permite capacitatea lui de înţelegere.
Art. 17. - (1) În cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate.
(2) Comisia de arbitraj este constituită din 3 medici pentru pacienţii internaţi în spitale şi din 2 medici pentru pacienţii din ambulator.
Art. 18. - Consimţământul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, păstrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul său, în vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord.
Art. 19. - Consimţământul pacientului este obligatoriu în cazul participării sale în învăţământul medical clinic şi la cercetarea ştiinţifică. Nu pot fi folosite pentru cercetare ştiinţifică persoanele care nu sunt capabile să îşi exprime voinţa, cu excepţia obţinerii consimţământului de la reprezentantul legal şi dacă cercetarea este făcută şi în interesul pacientului.
Art. 20. - Pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicală fără consimţământul său, cu excepţia cazurilor în care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului şi evitării suspectării unei culpe medicale.
CAPITOLUL IV
Dreptul la confidenţialitatea informaţiilor şi viaţa privată a pacientului
Art. 21. - Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia.
Art. 22. - Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.
DREPTURILE PACIENTULUI (continuare)
Art. 23. - În cazul în care informaţiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditaţi, implicaţi în tratamentul pacientului, acordarea consimţământului nu mai este obligatorie.
Art. 24. - Pacientul are acces la datele medicale personale.
Art. 25. - (1) Orice amestec în viaţa privată, familială a pacientului este interzis, cu excepţia cazurilor în care această imixtiune influenţează pozitiv diagnosticul, tratamentul ori îngrijirile acordate şi numai cu consimţământul pacientului.
(2) Sunt considerate excepţii cazurile în care pacientul reprezintă pericol pentru sine sau pentru sănătatea publică.
CAPITOLUL V
Drepturile pacientului în domeniul reproducerii
Art. 26. - Dreptul femeii la viaţă prevalează în cazul în care sarcina reprezintă un factor de risc major şi imediat pentru viaţa mamei.
Art. 27. - Pacientul are dreptul la informaţii, educaţie şi servicii necesare dezvoltării unei vieţi sexuale normale şi sănătăţii reproducerii, fără nici o discriminare.
Art. 28. - (1) Dreptul femeii de a hotărî dacă să aibă sau nu copii este garantat, cu excepţia cazului prevăzut la art. 26.
(2) Pacientul, prin serviciile de sănătate, are dreptul să aleagă cele mai sigure metode privind sănătatea reproducerii.
(3) Orice pacient are dreptul la metode de planificare familială eficiente şi lipsite de riscuri.
CAPITOLUL VI
Drepturile pacientului la tratament şi îngrijiri medicale
Art. 29. - (1) În cazul în care furnizorii sunt obligaţi să recurgă la selectarea pacienţilor pentru anumite tipuri de tratament care sunt disponibile în număr limitat, selectarea se face numai pe baza criteriilor medicale.
(2) Criteriile medicale privind selectarea pacienţilor pentru anumite tipuri de tratament se elaborează de către Ministerul Sănătăţii şi Familiei în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi şi se aduc la cunoştinţa publicului.
Art. 30. - (1) Intervenţiile medicale asupra pacientului se pot efectua numai dacă există condiţiile de dotare necesare şi personal acreditat.
(2) Se exceptează de la prevederile alin. (1) cazurile de urgenţă apărute în situaţii extreme.
Art. 31. - Pacientul are dreptul la îngrijiri terminale pentru a putea muri în demnitate.
Art. 32. - Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material şi de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, în măsura posibilităţilor, mediul de îngrijire şi tratament va fi creat cât mai aproape de cel familial.
Art. 33. - Pacientul internat are dreptul şi la servicii medicale acordate de către un medic acreditat din afara spitalului.
Art. 34. - (1) Personalul medical sau nemedical din unităţile sanitare nu are dreptul să supună pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta să îl recompenseze altfel decât prevăd reglementările de plată legale din cadrul unităţii respective.
(2) Pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii.
Art. 35. - (1) Pacientul are dreptul la îngrijiri medicale continue până la ameliorarea stării sale de sănătate sau până la vindecare.
(2) Continuitatea îngrijirilor se asigură prin colaborarea şi parteneriatul dintre diferitele unităţi medicale publice şi nepublice, spitaliceşti şi ambulatorii, de specialitate sau de medicină generală, oferite de medici, cadre medii sau de alt personal calificat. După externare pacienţii au dreptul la serviciile comunitare disponibile.
Art. 36. - Pacientul are dreptul să beneficieze de asistenţă medicală de urgenţă, de asistenţă
stomatologică de urgenţă şi de servicii farmaceutice, în program continuu.
CAPITOLUL VII
Sancţiuni
Art. 37. - Nerespectarea de către personalul medico-sanitar a confidenţialităţii datelor despre pacient şi a confidenţialităţii actului medical, precum şi a celorlalte drepturi ale pacientului prevăzute în prezenta lege atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, conform prevederilor legale.
CAPITOLUL VIII
Dispoziţii tranzitorii şi finale
Art. 38. - (1) Autorităţile sanitare dau publicităţii, anual, rapoarte asupra respectării drepturilor pacientului, în care se compară situaţiile din diferite regiuni ale ţării, precum şi situaţia existentă cu una optimă.
(2) Furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi să afişeze la loc vizibil standardele proprii în conformitate cu normele de aplicare a legii.
(3) În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sănătăţii şi Familiei elaborează normele de aplicare a acesteia, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 39. - Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 40. - La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă art. 78, 108 şi 124 din Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sănătăţii populaţiei, publicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54 din 10 iulie 1978, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 19 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 19 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC
Bucureşti, 21 ianuarie 2003.
Nr. 46.

URMARITI-NE PE:

LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN