Mamograf digital cu tomosinteza - Mammomat Revelation

In mamografie, în special in mamografia de screening, care înseamnă examinarea unui număr mare de paciente sănatoase, păstrarea dozei de iradiere la un nivel cât mai scăzut este de extremă importanță. În același timp, o calitate deosebită a imaginii este esențială pentru detectarea celor mai mici detalii.

În acest sens, Siemens a dezvoltat un aparat de mamografie care permite mamografia cu doză scazută, fară compromiterea calității imaginii, Mammomat Revelation cu tehnologia PRIME.

Tehnologia PRIME permite reducerea dozei de iradiere cu pana la 30% fară compromiterea calității imaginii.

Software-ul de reconstrucție progresivă (PRIME-Progressive Reconstruction Intelligently Minimizing Exposure) identifică structurile care cauzează radiație secundară și optimizează imaginea prin îmbunătățirea contrastului și reducerea efectelor radiației secundare.

Tubul Rx cu anod de Tungsten/Rodiu poate reduce doza cu 50% comparat cu un tub cu anod în combinația Molibden/Molibden, în special în ceea ce privește scanarea tensutului dens de san. Caracteristica OpDose determină parametri de expunere și utilizează controlul expunerii automate pentru a achiziționa cea mai buna imagine posibilă în funcție de de densitatea și grosimea sânului. OpDose lucrează în orice proiecție și exclude automat mușchii pectorali din calculațiile sale.

În mamografie se acordă o mare atenție confortului și stării de relaxare a pacientelor, iar Mammomat Revelation realizează acest lucru printr-un design atrăgător, cu forme line, care să ofere și un confort vizual în timpul examinării.

Compresia individualizată (OpComp) realizează compresia sânului atât timp cât sânul este moale și pliabil, iar când este atins nivelul de compresie optima pentru obținerea celei mai bune calități a imaginii, compresia se oprește automat. În acest fel se evită potențialul disconfort provocat de o compresie prea puternică.

O stare de relaxare deosebită în timpul mamografiei poate fi obținută cu ajutorul schimbarii paletei de culori în care este iluminat aparatul (MoodLight).

Configurația mamografului disponibil la Spitalul Sf. Constantin include opțiunea de tomosinteză de înaltă definiție. Tomosinteza de inaltă definiție este asigurată la aparatul Siemens de cel mai larg unghi tomo de 50° și de un număr mare, de 25 proiecții, care asigură o rezoluție superioară în adâncime, precum și o separare a straturilor de țesut, elemente necesare în tomosinteza de inaltă definiție și care nu pot fi obținute cu unghiuri tomo mici și cu un număr mic de proiecții.

Tehnologia EMPIRE (patent Siemens) folosită in tomosinteza Siemens permite reconstrucția imaginilor cu o claritate de neegalat atât în ceea ce privește contrastul, dar și detaliul. Astfel, eventualele microcalficieri se văd mai clar și morfologia țesutului se evaluează mai precis.

Insight, o altă caracteristică inclusă în configurația standard a tomosintezei reprezintă prima vizualizare sintetică a volumelor de tomosinteză atat in 2D cât și în 3D. Superioară mamografiei convenționale, Insight 2D poate înlocui mamografiile suplimentare 2D (care trebuie făcute alături de tomosinteza), ceea ce inseamna o doză mai scăzută de iradiere pentru paciente.

Nu în ultimul rând, Mammomat Revelation permite evaluarea densitații volumetrice a sânului pe imaginile Rx, lucru deosebit de important pentru că permite diagnosticianului o evaluare a compoziției țesutului mamar.