Spitalul Sf Constantin vă oferă tratamentul chirurgical al hemoroizilor prin tehnici miniminvazive

 

Atunci când boala hemoroidală impune o intervenție chirurgicală, aveți posibilitatea de a face apel la tehnicile clasice chirurgicale practicate de majoritatea centrelor, care impun incizii și implicit durere și disconfort postoperator important și de lungă durată

 

Sau,

venind la Spitalul Sf Constantin puteți beneficia de tehnicile moderne miniinvazive, cum este hemoroidectomia cu stapler (procedura Longo) și tehnica THD pe care v-o propunem în premieră în Romania.

Figura 1. Evoluția tehnicilor de hemoroidectomie de la chirurgia clasică la chirurgia mini-invazivă

Tehnica THD (transanal hemorroidal dearterialization) spre deosebire de ligaturile elastice propuse de alte centre, în cazul hemoroizilor de grad III și IV este o variantă nouă a tehnicii HAL/RAR și presupune ligatura sub control Doppler a arterelor hemoroidale în 6 puncte, urmată de fixarea în interior a pachetelor hemoroidale dilatate, ceea ce duce la un adevărat ”lifting” al hemoroizilor. Avantajul tehnicii THD este că permite o recuperare mai rapidă, un disconfort mai redus și nu necesită pansamente sau îngrijiri locale postoperatorii.

 

Ce se întâmplă daca hemoroizii reapar?

Având în vedere faptul că de cele mai multe ori boala hemoroidală este consecința unei probleme subiacente (constipație, poziție șezând îndelungată, etc.), după orice tip de intervenție chirurgicală pentru hemoroizi există și recidive. Avantajul tehnicii THD, pe care v-o propunem, este că în cazul unei recidive, o nouă intervenție prin aceeași tehnică este posibilă și nu este acompaniată de durere sau complicații mai mari ca prima dată.

Figura 2. Ligatura arterei hemoroidale sub control Doppler

Figura 3. Pexia (fixarea) pachetului hemoroidal

Anuscopia – este o explorare care vine in completarea examenului clinic proctologic. Aceasta explorare este necesară pentru a pune un diagnostic de certitudine in cazul diverselor patologii permițând vizualizarea directă a aspectului mucoasei canalului anal și a 1-2 cm din portiunea distala a rectului inferior.

 

Alte patologii proctologice

 

Fisura anală

 

Fisura anală este una dintre cauzele de durere perianală, alături de hemororizi. Din păcate, odată aparută, fisura anală determină o durere acută, importantă, sub formă de arsură în momentul contactului scaunului cu fisura, ceea ce induce un spasm anal reflex și frica pacientului de a avea scaun. Implicit apare un cerc vicios în care constipația se accentuează și de fiecare dată când pacientul are scaun, acesta fiind dur, suprapus peste spasmul sfincterian, fisura se accentuează. Ca și tratament putem propune pacientului un tratament conservator, medicamentos inițial, urmat de un tratament chirurgical, dacă pacientul nu răspunde tratamentului medicamentos.

 

Fistula perianală

 

O fistulă perianală reprezintă o comunicare anormală între interiorul canalului anal și pielea perianală. De multe ori prima manifestare a unei astfel de fistule este abcesul perianal. Din punct de vedere al tratamentului fistulei preferăm un tratament chirurgical in 2 timpi – inserția unui seton în interiorul traiectului fistulos pentru a permite drenajul traiectului și maturarea lui, urmată fie de tratamentul laser al fistulei, fie de excizia chirurgicală a fistulei cu cicatrizare secundară.

 

Condiloamele perianale

 

Reprezintă leziuni tumorale de mici dimensiuni cauzate de către virusul HPV, de cele mai multe ori pe fondul unui teren imunodeprimat, dar nu numai. Tratamentul este reprezentat de excizia leziunilor, care are ca și avantaj față de vaporizarea lor cu ajutorul laserului faptul că obținem efectiv piese de țesut care pot fi evaluate de către un anatomopatolog pentru a vedea dacă aceste leziuni sunt canceroase sau pre-canceroase.

 

Problemele de statică pelvină și incontinență

 

Acest tip de probleme afectează mai ales femeile, fie după o naștere naturală dificilă, fie pe măsura înaintării în vârstă. De multe ori problemele precum prolapsul rectal sau rectocelul sunt ascunse de către o constipație rebelă la tratamentul cu laxative, iar alte paciente pot suferi fenomene de incontinență fie pentru gaz, fie pentru materii fecale, de cele mai multe ori secundar unor nașteri dificile. Tratamentul acestora va ține cont de rezultatele unor explorări suplimentare, precum defecografia, care vor permite punerea unui diagnostic precis și implicit stabilirea conduitei terapeutice.