Chirurgie cardiovasculara

Chirurgia cardiovasculară este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul chirurgical al bolilor cardiovasculare (afecțiuni congenitale, afecțiuni dobândite, afecțiuni ale vascularizației cordului, anevrisme, disecții sau ocluzii ale trunchiurilor cranio-braheo-cefalice, arterelor, venelor și limfaticelor). Chirurgia cardiovasculară de folosește frecvent pentru a trata complicații ale bolilor cardiace ischemice (de exemplu, by-pass aorto-coronarian), corecția bolilor congenitale de inimă, sau de tratament ale bolilor cardiace valvulare dobândite din diverse cauze incluzând endocardita, boli reumatismale cardiace și ateroscleroze.

Noua echipă, având cel mai mare număr de astfel de intervenții minim invazive, fără deschiderea sternului efectuate din țară, se alătură astfel echipei medicale de top a Spitalului Sf. Constantin din Brașov, întregind paleta de servicii chirurgicale de excelență.

Centru integrat, ultramodern, pentru diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare
Spitalul Sf. Constantin devine astfel unul din cele mai importante centre pentru tratamentul complet al bolilor cardiovasculare din România, dedicând atât investiții în dezvoltare, cât și 22 de medici chirurgi, cardiologi și anesteziști acestui proiect. Echipa realizează toată gama de intervenții cardiovasculare, iar ca platformă tehnică, Centrul de boli cardiovasculare al Spitalului Sf. Constantin are în acest moment cele mai bune dotări din țară, dispunând de două săli perfect dotate cu ultima generație de console de circulație extracorporeală, cell savere, baloane de contrapulsație, unități endoscopice pentru chirurgia cardiacă minim-invazivă și inclusiv robotul daVinci care poate fi folosit și în chirurgia cardiacă.

 • Program național de boli cardiovasculare
  A. Tratament al bolnavilor prin proceduri de dilatare percutană
  B. Tratament al bolnavilor prin intervenții de chirurgie vasculară
  C. Chirurgie cardiovasculară copii
  D. Chirurgie cardiovasculară adulți
  E. Tratament anevrisme aortice prin tehnici hibride
  F. Tratament stenoze aortice, declarați inoperabili sau cu risc chirurgical foarte mare prin tehnici transcatater

Echipa Centrului de Chirurgie cardiovasculară

Prof. Dr. Horaţiu Suciu

Medic Primar Chirurgie Cardiovasculara

Dr. Felix Farcaș
• Medic în contract cu C.A.S

Medic Primar Chirurgie Cardiovasculară și Chirurgie Vasculară
Medic sef sectie Chirurgie Cardiovasculară

Dr. Sorin Baloș
• Medic în contract cu C.A.S

Medic Primar Chirurgie Cardiovasculară; Doctor în Științe Medicale

Dr. Anca Mandache

Medic Specialist Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică

Dr. Erno Jerzicska

Medic Primar Chirurgie Cardiovasculară

Dr. Ovidiu Dragoș
• Medic în contract cu C.A.S

Medic Specialist Chirurgie Cardiovasculara si Chirurgie Vasculara

Chirurgia valvulara minim invaziva

Interventia minim invaziva, minitoracotomie dreapta video asistata, incizie de 5-6 cm, este tehnica abordata in patologiile valvulare. Acesta procedura are un grad de complexitate ridicat, fiind efectuate in putine centre din lume.

Prin aceasta metoda se realizeaza:

Chirurgia valvei aortice – minitoracotomie anterioara dreapta in spatiul II intercostal drept– prin acest abord se practica inlocuirea valvei aortice (proteze mecanice / biologice – valve de ultima generatie – sutureless; utilizarea dispozitivelor de sutura automata RAM®)

 chirurgia  valvei mitrale – minitoracotomie dreapta laterala spatiul III/IV intercostal drept –interventii de inlocuire(proteze mecanice/biologice)   sau plastie complexa a valvei mitrale (anuloplastie – inel Complet Memo 3D, inel Memo4D, insertie de neocordaje de Goretex, sutura Cleft) – sutura valvelor/inel folosind tehnologia Cor Knot

interventii combinate (dubla protezare, dubla plastie etc)

 patologia cardiaca tumorala: mixom atrial, lipom atrial, tumori ventriculare

chirurgia malformatiilor congenitale (defecte septale interatriale, canal atrioventricular partial, drenaj venos pulmonar partial aberant) la adult si copilul mare peste 30 kg

Proceduri hibride interventionale si chirurgicale: stentare coronariana si ulterior chirurgie valvulara miniminvaziva

Avantajele chirurgiei minim invazive sunt: sangerare redusa, timp redus de ventilatie mecanica postoperator, durata scurta in terapie intensiva, durata de spitalizare redusa, evitarea complicatiilor sternale, reluarea rapida a activitatii, reinsertie profesionala rapida, aspect cosmetic (reduce trauma psihologica a interventiei chirurgicale), satisfactia pacientilor.

Chirurgia coronariana: abord prin sternotomie mediana longitudinala : by-pass aorto-coronarian cu grefoane arteriale mamare interne (free graft sau montate in „Y”) realizandu-se astfel revascularizare miocardica total arteriala. Peste 90% din pacienti beneficiaza de grefoane arteriale multiple, inclusiv pacientii diabetici; grefoanele arteriale sunt mai dificil de recoltat, interventia de revascularizare este mai dificila din punct de vedere tehnic, dar bypass-urile functioneaza corespunzator o perioada mai lunga de timp  comparativ cu cele cu grefoane venoase; optimizandu-se astfel rezultatele chirurgicale  pe termen lung.

Implantare de valva aortica transcateter (TAVI) este o procedură inovatoare cu rezultate clinice spectaculoase care se adreseaza pacientilor cu stenoza aortica stransa cu simptome  si comorbiditati severe.

Chirurgie cardiaca clasica:

 • Tratamentul chirurgical complex al patologiei valvei aortice si aortei ascendente
 • Cardiopatii congenitale altele decat cele care pot fi rezolvate miniminvaziv
 • Leziuni multiple valvulare
 • Reinterventii complexe
 • Urgente cardiovasculare: disectia acuta de aorta, traumatismele cardiace, embolia pulmonara etc.

Chirurgie vasculara si endovasculara: proceduri complete de diagnosticare și tratament al afectiunilor arteriale si venoase- tratament chirurgical conventional, dar si proceduri complexe endovasculare sau hibride. Echipa noastra a realizat numeroase premiere nationale si europeene in domeniul chirurgiei endovasculare.

Chirurgia endovasculara a aortei toracice descendente si abdominale

 • Anevrismele aortei toracice descendente: prin endoprotezare - endograft
 • Ruptura traumatica de aorta
 • Anevrismele de arc aortic
 • Disectiile aortei toracice : tratament de ultima generatie cu stenturi
 • Anevrisme de aorta toraco-abdominala prin tehnica Double Chimney
 • Endoprotezare aorta abdominala – stentgraft-aborduri variate

In spitalul nostru se realizeaza endoprotezari aortice in cazul anevrismelor si disectiilor aortice tip B, rata mortalitatii prin tratament endovascular in institutia noastra fiind 0%. Rezultatul este un pacient fara dureri, care se mobilizeaza de a doua zi postoperator, la care a fost inlaturat riscul de ruptura a peretelui aortic, cu o durata de spitalizare de 2-3 zile.

Chirurgia carotidiana

 • Endarterectomie carotidiana eversionala tip Chevalier
 • Angioplastie cu stent
 • By-pass carotidian
 • Proceduri hibride: interventional + chirurgical

Chirurgia aortei abdominale

 • Anevrismele aortei abdominale - Endoprotezare aorta abdominala – stentgraft - Chirurgia deschisa: rezectia anevrismului si reconstructia aortei abdominale prin interpozitie de proteza / revascularizare a membrelor inferioare prin by-pass aorto-bifemural/biiliac
 • Boala ocluziva aorto-iliaca: - revascularizare a membrelor inferioare: by-pass cu proteza, angioplastie cu stent, endarterectomie si plastie cu patch sintetic

Arteriopatia periferica a membrelor inferioare

 • Endarterectomie si angioplastie cu patch sintetic / autolog
 • Revascularizare prin by-pass cu grefon safen autolog / sintetic (Omniflow, Dacron, Goretex)
 • Revascularizare prin by-pass extraanatomic : axilo-femural, femuro-femural cross-over
 • Angioplastie cu balon / stent
 • Proceduri hibride: interventional + chirurgical

Chirurgia vasculara de urgenta

 • Ischemii acute ale membrelor
 • Traumatisme vasculare periferice
 • Anevrisme rupte ale arterelor periferice