Spitalul Sf. Constantin este singurul spital din Transilvania care deține cel mai performant Angiograf, și anume Siemens Artis Q, cu ajutorul căruia, propunem tratamentul hybrid al bolilor vasculare, care se diferențiază calitativ de cel clasic.

Dezvoltarea cu pași foarte rapizi a tehnicilor de chirurgie vasculară endovasculară face posibilă tratarea leziunilor arteriale și venoase prin tehnici minim invazive.
Tratamentul clasic pentru leziunile arteriale complexe presupune intervenția chirurgicală de tip BY-PASS cu incizii mari și riscuri mari perioperatorii, dar și o recuperare anevoioasă postoperatorie.

Iată ce presupune o operație clasică Bypass aorto-bifemural:

Pentru a elimina aceste inconveniențe propunem o tehnică modernă

TRATAMENTUL HYBRID CU BALOANE ȘI STENTURI  

În prealabil, pacientul se investighează  prin procedeul  Angio -CT care identifică dacă sunt  depuneri dure de ateroscleroză  în interiorul arterelor , depuneri care duc la stenoză (diminuarea diametrului arterelor) sau obliterarea lui completa . Se obțin imagini ca cea de mai jos ; stenoza este evident identificată.

Apoi cu ajutorul Angiografului  se practică angioplastia. O mică incizie  și prin artera femurală se introduce un « balon » care ajunge in  zona afectată și o dilatează. Se aplică imediat unul sau mai multe stenturi ( mici resorturi ce vor menține artera la diametrul optim pentru circulația sanguină).  Foarte important : pe parcursul intregii proceduri , pacientul este sub anestezie locală , in măsură să comunice cu echipa chirurgicală.

Beneficiile tratamentului hybrid al stenozelor arteriale

  • Durata de spitalizare – 1-2 zile, comparativ cu 7-12 zile in cazul chirurgiei clasice
  • Durata mai scurta de recuperare – câteva zile , comparativ cu până la 6 luni în cazul chirurgiei clasice.
  • Risc mai mic de complicații comparativ cu tratamentul chirurgical clasic

Autor

Dr.Rusu Viorel -chirurg vascular si endovascular