A.T.I. (ANESTEZIE - TERAPIE INTENSIVĂ)

Activitatea de anestezie și terapie intensivă la Spitalul Sf. Constantin este desfășurată de o echipă medicală complexă și experimentată, formată din medici primari și specialiști ATI, asistente de Anestezie și de Terapie Intensivă, personal auxiliar sanitar.

Specific activitătii ATI este ca, prin mijloace farmacologice și tehnice specifice, să asigurăm condițiile necesare pentru desfășurarea actului chirurgical, îngrijirea perioperatorie a bolilor asociate și terapia durerii, precum și alte proceduri diagnostice și/sau terapeutice. Totodată, în cadrul Terapiei Intensive, asigurăm suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea și tratamentul disfuncțiilor și/sau leziunilor acute de organ care amenință viața.

Dispunem de medicamente și aparatură de ultimă generație, aparate de anestezie, aparate de ventilație mecanică, de monitorizare și suport al funcțiilor vitale, metode tehnice și farmacologice moderne de control al durerii postoperatorii. Întreaga activitate a secției ATI se desfășoară în conformitate cu normele Societății Române de Anestezie si Terapie Intensivă și ale societăților europene de profil.

Echipa A.T.I.

Secția ATI este pregatită pentru abordarea cazurilor dificile si ofera o atenție deosebită față de problemele fiecărui pacient chirurgical. Pregătirea deosebită, experiența bogată si dotarea excepțională ne recomanda pentru:

Profilaxia trombembolismului pulmonar

Toate tipurile de medicamente recomandate de ghiduri (profilaxie farmacologică), aparatură destinată compresiei ritmice a membrelor inferioare (compresie pneumatică intermitentă) și ciorapi speciali antitrombotici (profilaxie mecanică) precum și personal dedicat mobilizării periodice a pacienților îngrijiți în Terapie Intensivă, metode aplicate îndeosebi la pacienții chirurgicali cu risc înalt de apariție a acestei complicații (chirurgia majoră ortopedică, neurochirurgia, chirurgia oncologică, pacienții din terapie intensivă)

Anestezia pentru chirurgia abdominală, chirurgia laparoscopică și robotică, chirurgia obezității.

Se aplică riguros procedurile și recomandările descrise în ghidurile de specialitate. Toți pacienții din această categorie prelucrați de secția ATI din spitalul nostru au evoluat fără probleme majore. Avem în dotare paturi speciale pentru pacienți obezi, mese de operație adaptate greutății acestora, sisteme de monitorizare noi și performante.

Anestezia și terapia intensivă a pacientului oncologic și Conceptul onco-chirurgical.

În cadrul Spitalului Sf. Constantin se efectuează în mod curent intervenții chirurgicale de anvergură, cazuri complexe, evaluate și tratate în echipă multi-disciplinară chirurgi-oncologi-ATI, precum și intervenții dificile din categoria HIPEC/PIPAC/ILP, ce necesită o atenție deosebită atât din punct de vedere al anesteziei, cât și al terapiei post-operatorii.

Anestezia și terapia intensivă pentru transplant renal.

În cadrul Centrului de Transplant renal al Spitalului Sf. Constantin se acordă o atenție deosebită pregătirii pre-operatorii, anesteziei și terapiei intensive post-operatorii a pacienților transplantați și a donatorilor de organe.

Anestezia pacienților cu căi aeriene dificile, intubație dificilă.

Pe lângă o experiență de mii de astfel de pacienți cu probleme deosebite, în dotarea secției ATI există dispozitive variate (videolaringoscop, fibroscop) în componența trollerului de intubație dificilă.

Activitatea  ATI se desfășoară în Blocul Operator cu 6 săli de operație și Terapia Intensivă cu 18 paturi precum și în ambulatoriu, în cadrul cabinetului de consult preanestezic.