Chirurgie cardiovasculara
Chirurgia cardiovasculară este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul chirurgical al bolilor cardiovasculare (afecțiuni congenitale, afecțiuni dobândite, afecțiuni ale vascularizației cordului, anevrisme, disecții sau ocluzii ale trunchiurilor cranio-braheo-cefalice, arterelor, venelor și limfaticelor). Chirurgia cardiovasculară de folosește frecvent pentru a trata complicații ale bolilor cardiace ischemice (de exemplu, by-pass aorto-coronarian), corecția bolilor congenitale de inimă, sau de tratament ale bolilor cardiace valvulare dobândite din diverse cauze incluzând endocardita, boli reumatismale cardiace și ateroscleroze.
Noua echipă, având cel mai mare număr de astfel de intervenții minim invazive, fără deschiderea sternului efectuate din țară, se alătură astfel echipei medicale de top a Spitalului Sf. Constantin din Brașov, întregind paleta de servicii chirurgicale de excelență.
Centru integrat, ultramodern, pentru diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare
Spitalul Sf. Constantin devine astfel unul din cele mai importante centre pentru tratamentul complet al bolilor cardiovasculare din România, dedicând atât investiții în dezvoltare, cât și 22 de medici chirurgi, cardiologi și anesteziști acestui proiect. Echipa realizează toată gama de intervenții cardiovasculare, iar ca platformă tehnică, Centrul de boli cardiovasculare al Spitalului Sf. Constantin are în acest moment cele mai bune dotări din țară, dispunând de două săli perfect dotate cu ultima generație de console de circulație extracorporeală, cell savere, baloane de contrapulsație, unități endoscopice pentru chirurgia cardiacă minim-invazivă și inclusiv robotul daVinci care poate fi folosit și în chirurgia cardiacă.
Echipa Centrului de Chirurgie cardiovasculară
Dr. Felix Farcaș
• Medic în contract cu C.A.S
Medic Specialist Chirurgie Cardiovasculară și Chirurgie Vasculară
Medic sef sectieChirurgie Cardiovasculară
Dr. Sorin Baloș
• Medic în contract cu C.A.S
Medic Primar Chirurgie Cardiovasculară; Doctor în Științe Medicale
Chirurgia valvulara minim invaziva
Interventia minim invaziva, minitoracotomie dreapta video asistata, incizie de 5-6 cm, este tehnica abordata in patologiile valvulare. Acesta procedura are un grad de complexitate ridicat, fiind efectuate in putine centre din lume.
Prin aceasta metoda se realizeaza:
Chirurgia valvei aortice – minitoracotomie anterioara dreapta in spatiul II intercostal drept– prin acest abord se practica inlocuirea valvei aortice (proteze mecanice / biologice – valve de ultima generatie – sutureless; utilizarea dispozitivelor de sutura automata RAM®)
chirurgia valvei mitrale – minitoracotomie dreapta laterala spatiul III/IV intercostal drept –interventii de inlocuire(proteze mecanice/biologice) sau plastie complexa a valvei mitrale (anuloplastie – inel Complet Memo 3D, inel Memo4D, insertie de neocordaje de Goretex, sutura Cleft) – sutura valvelor/inel folosind tehnologia Cor Knot
interventii combinate (dubla protezare, dubla plastie etc)
patologia cardiaca tumorala: mixom atrial, lipom atrial, tumori ventriculare
chirurgia malformatiilor congenitale (defecte septale interatriale, canal atrioventricular partial, drenaj venos pulmonar partial aberant) la adult si copilul mare peste 30 kg
Proceduri hibride interventionale si chirurgicale: stentare coronariana si ulterior chirurgie valvulara miniminvaziva
Avantajele chirurgiei minim invazive sunt: sangerare redusa, timp redus de ventilatie mecanica postoperator, durata scurta in terapie intensiva, durata de spitalizare redusa, evitarea complicatiilor sternale, reluarea rapida a activitatii, reinsertie profesionala rapida, aspect cosmetic (reduce trauma psihologica a interventiei chirurgicale), satisfactia pacientilor.
Chirurgia coronariana: abord prin sternotomie mediana longitudinala : by-pass aorto-coronarian cu grefoane arteriale mamare interne (free graft sau montate in „Y”) realizandu-se astfel revascularizare miocardica total arteriala. Peste 90% din pacienti beneficiaza de grefoane arteriale multiple, inclusiv pacientii diabetici; grefoanele arteriale sunt mai dificil de recoltat, interventia de revascularizare este mai dificila din punct de vedere tehnic, dar bypass-urile functioneaza corespunzator o perioada mai lunga de timp comparativ cu cele cu grefoane venoase; optimizandu-se astfel rezultatele chirurgicale pe termen lung.
Implantare de valva aortica transcateter (TAVI) este o procedură inovatoare cu rezultate clinice spectaculoase care se adreseaza pacientilor cu stenoza aortica stransa cu simptome si comorbiditati severe.
Chirurgie cardiaca clasica:
Chirurgie vasculara si endovasculara: proceduri complete de diagnosticare și tratament al afectiunilor arteriale si venoase- tratament chirurgical conventional, dar si proceduri complexe endovasculare sau hibride. Echipa noastra a realizat numeroase premiere nationale si europeene in domeniul chirurgiei endovasculare.
Chirurgia endovasculara a aortei toracice descendente si abdominale
In spitalul nostru se realizeaza endoprotezari aortice in cazul anevrismelor si disectiilor aortice tip B, rata mortalitatii prin tratament endovascular in institutia noastra fiind 0%. Rezultatul este un pacient fara dureri, care se mobilizeaza de a doua zi postoperator, la care a fost inlaturat riscul de ruptura a peretelui aortic, cu o durata de spitalizare de 2-3 zile.
Chirurgia carotidiana
Chirurgia aortei abdominale
Arteriopatia periferica a membrelor inferioare
Chirurgia vasculara de urgenta