ONCOLOGIE MEDICALĂ

Oncologia este un domeniu al științei medicale, care se ocupă de studierea etiologiei, patogenezei, diagnosticului, clinicii, tratamentului, abilitării și profilaxiei cancerului, la baza căreia stau metodele chirurgicale, radiologice și medicamentoase de tratament, efectuând în același timp elaborarea și perfecționarea lor.

ECHIPA MEDICALĂ

Dr. Eugeniu Banu
• Medic în contract cu C.A.S

Medic Primar Oncologie Medicală
Sef sectie Oncologie Medicală

Serviciile oferite de secția Oncologie medicală:

Obiectul de interes al activității departamentului îl constituie tratamentul tumorilor solide,  de orice tip. Se pot efectua și tratamente pentru pacienții cu neoplazii hematologice de tip limfoame maligne și leucemii cronice, în echipă cu un hematolog. Condițiile de spitalizare deosebite și utilizarea unor materiale medicale certificate, asigură un praxis medical conform regulilor de bună practică medicală acceptate la nivel internațional. Infrastructura și expertiza echipei medicale permit efectuarea tuturor manoperelor de tratament conform ghidurilor și recomandărilor terapeutice naționale și internaționale în vigoare. 

  • Diagnostic cazuri oncologice noi
  • Personalizarea terapiei citotoxice și citostatice în funcție de profilul molecular al tumorii (“molecular profiling”), cu spitalizare continuă sau de zi (radioterapia este serviciu externalizat prin clinici partenere)
  • Soluționarea cazurilor dificile în cadrul „Tumor Board” – conceptul onco-anestezico-chirurgical, în echipă complexă cu specialități multiple, de exemplu Sarcoma Center)
  • Asigurare consult Second Opinion, inclusiv în străinătate
  • Activitatea curentă este dublată și de cea de cercetare clinică, prin studiile clinice de faza II-IV ce se desfășoara în cadrul spitalului, pe diverse localizări anatomice
  • Implicarea în programe de screening (cancer de prostată, colon, mamar etc)

Departamentul dispune de un laborator propriu, dedicat, de preparare centralizată a chimioterapiei cu ajutorul unei hote cu flux laminar, în condiții stricte din punctul de vedere al procedurii și sub atenta îndrumare a unui farmacist cu experiență.

Un element de diferențiere pentru pacient: Personalizarea terapiei citotoxice și citostatice în funcție de profilul molecular al tumorii (“molecular profiling”)

Secția Oncologie Medicală a Spitalului Sf. Constantin s-a aliniat tendinței avangardiste actuale din oncologia modernă: personalizarea terapiei citotoxice și citostatice în funcție de profilul molecular al tumorii (“evidence-guided tumor profiling services”). Identificarea căilor (“pathways”) prin care tumora malignă proliferează și metastazează, în vederea identificării unui tratament personalizat, individualizat, care să asigure un răspuns terapeutic durabil a devenit posibilă și în România, la Brașov, prin colaborarea cu laboratoare specializate în astfel de analize moleculare, care dau posibilitatea pacienților noștri actuali și celor viitori de a-și personaliza în mod eficient tratamentul oncologic. Terapia individualizată este cea mai eficientă soluție în lupta contra cancerului, abordarea personalizată înlocuind 100% tratamentul empiric.