CENTRUL DE TRANSPLANT RENAL „PROFESSOR GILLES MENTHA”

Spitalul Sf. Constantin este singurul centru privat de transplant renal din România. Numele Centrului de Transplant Renal “Gilles Mentha”, în memoria profesorului Gilles Mentha de la Geneva, care și-a manifestat în numeroase rânduri susținerea pentru acest demers, dar și în onoarea parteneriatului pentru performanță pe care spitalul l-a semnat cu Spitalul Universitar din Geneva.

Este singurul centru din Europa de Est care realizează prelevare și transplant cu robotul daVinci.  Se efectuează transplant de la donor viu înrudit (grad I sau II) compatibil (grup sanguin identic sau compatibil). Echipa coordonată de Dr. Bogdan Moldovan – medic primar chirurgie general, colaborează cu Spitalul Universitar din Geneva și Spitalul Universitar Gent. Din 2016 până în prezent au fost efectuate 26 transplanturi.

Anual 2000 de români descoperă că suferă de o insuficiență renală cu indicație de dializă, alăturându-se celor cca. 19.000 de români aflați pe hemodializă sau dializă peritoneală.

Hemodializa este o procedură salvatoare de vieți pe termen scurt, dar este departe de a fi o soluție ideala, substituția renală insuficientă și complicațiile induse de dializă în sine determinând o rată de mortalitate anuală între 5-10%, astfel încât puțini pacienți depășesc 10 ani de dializă.

În contrapondere, transplantul renal este considerat cea mai eficientă metodă de substituție renală, cea mai fiziologică, permițând o viață absolut normală și o supraviețuire la 10 ani de peste 90%.

Se remarcă tendința la nivel mondial de a evita intrarea în dializă și de a realiza transplantul renal preemtiv (profilactic) atunci când funcția renală scade sub 15% eGFR.

Centrul de Transplant Renal “Prof. Gilles Mentha” Brașov este primul Centru de Transplant Renal privat acreditat în România în anul 2016, prima intervenție de transplant renal a fost efectuată in 01.12.2016, pacienta transplantată acum mai bine de 5 ani având o funcție renală normală.

Echipa complexă prezentă la transplant a reunit peste 20 de medici români și elvețieni, chirurgi specializați în transplant, chirurgie vasculară, urologie, anesteziști, nefrologi, imunologi, infecționiști.

În cei peste 5 ani de funcționare au fost transplantați un număr de 26 de pacienți cu rinichi de la donator viu, familial, toți pacienții transplantați și donatorii lor având funcții renale normale.

Câteva aspecte care ne diferențiază de celelalte centre de transplant renal:

 • lipsa listei de așteptare, cel mai rapid transplant a fost efectuat la 8 zile de la prima consultație;

 • singurul centru din Europa de Est în care prelevarea rinichiului se face prin tehnica robotică DaVinci;

 • primul centru din Europa de Est care a introdus tehnica robotică RAKT (robotic assisted kidney transplantation) în care suturile vasculare și implantarea ureterului în vezica urinară se vor realiza folosind robotul DaVinci, începând cu Ianuarie 2019;

 • echipa multidisciplinară: nefrolog, chirurg, chirurg cardiovascular, cardiolog intervenționist, anestezist reanimator cu experiență în intervenții de transplant;

 • formarea cadrelor medicale și protocolul terapeutic peritransplant au fost supervizate de Centrul de Transplant Multiorgan Geneva cu experiență în transplant renal din anii 80. Menționăm colaborarea extrem de fructuoasă cu echipa Uro-Robotică condusă de Prof. Ioan Coman și Prof. Nicolae Crișan din Cluj-Napoca pentru intervențiile de prelevare renală robotică și laparoscopică de la donatorul viu;

 • 1 din 4 pacienți transplantați în România în 2021 a fost transplant la Brașov și 1 din 2 pacienți transplantați de la donor viu în România a fost transplantat la Brașov.

Data de 7 octombrie 2021, a fost o zi specială pentru noi, Prof. Dr. Christophe Iselin, șeful serviciului de Urologie al Hopitaux Universitaires Geneve, a primit titlul de “Cetățean de Onoare” al Municipiului Brașov de la Dl. Primar Allen Coliban, pentru contribuția deosebită adusă medicinei Brașovene în cadrul operațiilor de Transplant Renal. 17 intervenții de Transplant Renal din cadrul Centrului Gilles Mentha, Spitalul Sf. Constantin Brașov au fost efectuate sub supravegherea strictă a Domnului Profesor:

 • Decembrie 2016 – Primul Transplant Renal din Sistemul Privat din România.

 • Iunie 2017 – Prima nefrectomie daVinci din Sistemul Privat din România.

 • Octombrie 2017 – Prima prelevare renală prin tehnica robotică și inițierea procesului de instruire a echipei Prof. Dr. Nicolae Crișan și Prof. Dr. Ioan Coman.

 • Mai – Iunie 2018 – Trei prelevări renale prin tehnica robotică în cadrul a trei transplanturi renale.

 • Ianuarie 2019 – Patru prelevări renale prin tehnica robotică în cadrul a patru transplanturi renale.

 • Septembrie 2020 – Trei prelevări renale prin tehnica robotică în cadrul a trei transplanturi renale.

 • Mai 2021 – Prelevarea renală prin tehnica robotică de la 5 donatori de rinichi în cadrul centrului de Transplant Renal Prof. Gilles Mentha, moment în care Domnul Profesor Iselin declară încheiat procesul de instruire al echipei locale.

Data de 1 iunie a fost declarată Ziua Transplantului Renal la Spitalul Sf. Constantin. În data de 1 iunie 2022, a avut loc prima aniversare a pacienților transplantați renal la Spitalul Sf. Constantin.

Primele 25 de cupluri s-au reîntâlnit cu echipa medicală din postura de oameni sănătoși, deopotrivă eroi donatori și foști pacienți cu insuficiență renală cronică, toți scăpați de dializă.