CENTRUL DE TRANSPLANT RENAL „PROFESSOR GILLES MENTHA”

În cadrul Spitalului nostru funtioneaza Centrului de Transplant Renal ce poarta numele renumitului Profesor Gilles Mentha. Este singurul centru din Europa de Est care realizează prelevare și transplant cu robotul daVinci.  Se efectuează transplant de la donor viu înrudit (grad I sau II) compatibil (grup sanguin identic sau compatibil). Echipa coordonată de Dr. Bogdan Moldovan colaborează cu Spitalul Universitar din Geneva și Spitalul Universitar Gent. Din 2016 până in prezent au fost efectuate 20 transplanturi.

Decembrie 2016: primul transplant renal efectuat într-un spital privat din România (echipa complexă ce a reunit peste 20 de medici români și elvețieni, chirurgi specializați în transplant, chirurgie vasculară, urologie, anesteziști, nefrologi, imunologi, infecționiști)

Octombrie 2017: prima prelevare robotică pentru transplant din România

Ianuarie 2019: Maraton al transplantului – 4 cupluri transplantate în 3 zile

  • prelevarea rinichiului de la donator prin tehnica robotică DaVinci
  • tehnică în premieră în Europa de Est, transplantul robotic sau RAKT „Robotic Assisted Kidney Transplantation”, în care suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară se vor realiza folosind robotul DaVinci