Ultrasonografia intravasculară (IVUS), cunoscută și sub denumirea de ecografie intravasculară, este o investigație prin care se explorează interiorul vaselor de sânge (în principal arterele coronare). Aceasta se realizează de regulă în timpul procedurii de angioplastie, prin introducerea în interiorul arterelor a unei sonde ecografice extrem de subțire (cateter) prevăzută spre vârf cu unul sau mai multe cristale care emit ultrasunete.

Această investigație este extrem de utilă pentru diagnosticarea precoce a aterosclerozei coronariene. Ultrasonografia intravasculară oferă imagini concentrice bidimensionale și pe secțiune transversală ale vasului de sânge, iar prin reconstrucție tridimensională această investigație permite explorarea spațială a vasului în totalitate.

Cel mai frecvent, ultrasonografia intravasculară este utilizată pentru aprecierea gradului de obstrucție vasculară și a gravității stenozei aterosclerotice.

Totodată, această investigație poate fi utilizată pentru evaluarea statusului vascular al bolnavilor supuși unei angioplastii coronariene transluminale. Anumite proceduri complexe (angioplastia de trunchi comun de coronara stângă) de implantare de stent coronarian sunt ghidate de informațiile obținute prin ecografia intravasculară.

Prin ultrasonografie intravasculară poate fi examinat peretele vascular din punct de vedere structural, aspect care prin angiografie nu poate fi realizat. Acest lucru facilitează explorarea morfologică a plăcii de aterom prezente la nivel coronarian, cu aprecierea volumului acesteia și examinarea calcificărilor vasculare.

Informații și programări : 

Call-Center Spitalul Sf. Constantin:

0268.300.300

Programări și relații pacienți – Centrul de Boli Cardiovasculare, Adulți și Copii:

0790900199