ROLUL MEDICULUI ANESTEZIST

ROLUL MEDICULUI ANESTEZIST ?

Dacă vă pregătiți pentru operație, probabil că v-ați gândit mult la educația, pregătirea și experiența chirurgului care efectuează procedura. Dar poate că nu v-ați gândit prea mult la medicul anestezist sau la importanța expertizei sale medicale în procedura dumneavoastră – înainte, în timpul și după intervenția chirurgicală – pentru a vă menține în siguranță și confortabil.

Medicii anesteziști se întâlnesc cu dumneavoastră și cu chirurgul dumneavoastră înainte de operație pentru a vă evalua starea de sănătate și a lua decizii pentru a se asigura că anestezia este cât mai sigură și eficientă posibil. Ei vă monitorizează semnele vitale în timpul intervenției chirurgicale, inclusiv cât de bine funcționează inima și plămânii în timp ce sunteți inconștient și vă îngrijesc după operație pentru a se asigura că sunteți în siguranță în timp ce vă reveniți.

Medicii anesteziști joacă, de asemenea, un rol cheie în îngrijirea pacienților care suferă o intervenție chirurgicală minoră sau care nu pot necesita anestezie generală din diferite motive obiective, de exemplu în chirurgia ortopedică sau urologică unde de multe ori se optează pentru anestezie rahidiană.

 

CE ESTE UN MEDIC ANESTEZIST ?

Medicii anesteziști sunt medici exact ca și medicul chirurg. Sunt specializați în efectuarea și monitorizarea anesteziei, gestionarea durerii și îngrijirea pacienților aflați în stare critică având cunoștințele necesare pentru a înțelege și a trata întregul corp uman. Medicii anesteziști sunt absolvenți ai facultății de medicină (6 ani), urmează un rezidențiat de 5 ani după care promovează un examen european în urma căruia dobândesc dreptul de liberă practică în specialitate. Anesteziștii evaluează, monitorizează și supraveghează îngrijirea pacientului înainte, în timpul și după operație, administrând anestezie, conducând echipa de anesteziei și asigurând siguranța optimă a pacientului.

CE TIPURI DE ANESTEZIE PRACTICĂ MEDICUL ANESTEZIST ?

Medicii anesteziști sunt de obicei însărcinați cu efectuarea următoarelor tipuri de anestezie:
• Anestezie generală – Acest tip de anestezie este asigurat printr-o mască de anestezie sau IV și vă face să vă pierdeți cunoștința. Este utilizat pentru operații majore, cum ar fi o înlocuire a genunchiului sau o intervenție chirurgicală pe cord deschis.
• Analgosedarea – Sedarea IV vă face să vă simțiți relaxat și poate duce la diferite niveluri de pierdere a conștiinței. În funcție de procedură, nivelul de sedare poate varia de la minim (făcându-vă somnolent, dar capabil de a vorbi) la profund (ceea ce înseamnă că nu vă veți aminti procedura). Acest tip de anestezie este adesea utilizat pentru proceduri minim invazive, cum ar fi colonoscopiile.
• Anestezie regională – Presupune tehnica de a amorți o mare parte a corpului, cum ar fi de la talie în jos, se administrează droguri anestezice printr-o injecție sau printr-un tub mic numit cateter. Vei fi treaz, dar incapabil să simți durerea în zona care este amorțită. Acest tip de anestezie, inclusiv rahianestezie și anestezia peridurală, este adesea utilizat în timpul nașterii și pentru operații ale brațului, piciorului sau abdomenului sub nivelul ombilicului.
• Anestezia locală – Aceasta este o injecție care amorțește o mică zonă a corpului în care se efectuează procedura. Vei fi treaz și alert, dar nu vei simți durere. Acest lucru este adesea folosit pentru proceduri precum îndepărtarea unei alunițe, cusătura unei tăieturi adânci.

CUM VĂ ÎNGRIJEȘTE MEDICUL ANESTEZIST ÎN TIMPUL INTERVENȚIEI CHIRURGICALE?

Medicii anesteziști vă ghidează pe parcursul întregii experiențe chirurgicale:
• Înainte de operație – În zilele sau săptămânile anterioare intervenției chirurgicale, medicul anestezist va fi sigur că sunteți apt pentru operație și vă va pregăti pentru procedură adresându-vă întrebări detaliate despre starea de sănătate, examinându-vă și examinând analizele de laborator, imagistică etc. Medicul dumneavoastră anestezist vă va răspunde la întrebări despre operație și anestezie. Asigurați-vă că informați medicul anestezist despre orice probleme medicale pe care le aveți, cum ar fi boli de inimă, diabet sau astm; ce medicamente luați (prescripție medicală, fără prescripție medicală și suplimente pe bază de plante); și dacă ați avut probleme cu anestezia în trecut. Folosiți acest timp pentru a pune întrebări. Înțelegerea îngrijirii tale te va face să te simți mai confortabil și mai încrezător în timp ce te pregătești pentru operație. Medicul dvs. anestezist va crea un plan de anestezie dezvoltat special pentru dvs. pentru a vă asigura o procedură sigură și de succes.
• În timpul intervenției chirurgicale – medicul anestezist vă gestionează controlul durerii și vă monitorizează îndeaproape anestezia și funcțiile vitale ale corpului în timpul procedurii, lucrând singur sau cu o echipă de anesteziei. Medicul anestezist va gestiona problemele medicale în cazul în care apar în timpul intervenției chirurgicale, precum și orice afecțiune cronică pe care o aveți, cum ar fi astmul, diabetul, tensiunea arterială crescută și problemele cardiace.

 

• După operație – În salonul de trezire/terapie intensivă, medicul anestezist supraveghează și coordonează personalul medical (asistenți/infirmieri/brancardieri) care vor avea grijă de dumneavoastră și vă vor monitoriza recuperarea anestezică – respirația, circulația, conștiința și nivelul de oxigen – și este disponibil imediat dacă există întrebări sau nelămuriri. Medicul anestezist este de obicei persoana care decide când v-ați recuperat de efectele anesteziei și sunteți gata să fiți mutat într-un salon obișnuit din spital. Medicul anestezist creează, de asemenea, un plan de recuperare și poate fi implicat în gestionarea durerii după ce sunteți transferat în salonul de chirurgie.

Medicii anesteziști sunt experți medicali cu înaltă calificare. „Ca medic anestezist, avem pregătiriea și experiența necesara pentru a putea reacționa și a salva o viață.” –

Dr. Vlad Untaru

 

 

 

 

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X