Tehnica TEVAR si EVAR intr-o singura procedura, minim invazivă

Evoluția favorabilă la 2 luni postoperator a pacientului a adus echipei medicale sentimente de împlinire, fiind unul dintre cele mai complexe cazuri rezolvate în cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare Adulți și Copii al Spitalului Sf. Constantin la finalul anului 2022. TEVAR și EVAR în aceeași procedură endovasculară, pentru anevrism de aortă toracică și abdominală.

Pacientul în vârstă de 70 ani, cu factori de risc cardiovasculari (fumător, dislipidemic), a efectuat o ecografie abdominală pentru simptomatologie de tip digestiv (durere abdominală, tulburări pasagere de tranzit intestinal). Surpriza a fost decelarea unei dilatări de aortă abdominală subrenală denumită anevrism. A fost referit către o investigație complexă de tip AngioCT pentru aortă toracică și abdominală, cum se recomandă în mod uzual. S-a confirmat prezența anevrismului de aortă abdominală (cu diametrul de 60mm), dar a fost decelat și un anevrism saciform de aortă toracică descendentă cu diametrul de 76mm.

    

În lipsa unui tratament adecvat prompt, printr-o procedură endovasculară de reconstrucție a aortei toracice și abdominale, riscul de complicații majore (ruptură sau fisurare cu hemoragie fatală) depășește ca incidență 70%.

S-a decis tratamentul concomitent al celor două anevrisme, prin implantarea succesivă a 2 endoproteze de ultimă generație, decontate prin Programul Național de Endoprotezare Aortică, procedură minim invazivă prin abord femural.

Evoluția favorabilă a pacientului a permis externarea în ziua a 3-a postoperator.

La două luni de la procedură avem pacientul complet asimptomatic, iar reevaluarea CT evidențiază excluderea ambelor anevrisme.

Echipa medicală:

Cardiologie Intervențională: Dr. Mihai Ursu, Dr. Costică Baba

Chirurgie vasculară: Dr. Andra Gruia

Anestezie IOT: Dr. Dolly Stoica

Asistent Angio: As. Med. Principal Cristina Trăistaru

Asistent instrumentar: As. instrumentar Mădălina Șerb

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X