Chirurgia varicelor

Varicele sunt dilatări venoase ale sistemului venos superficial al membrelor inferioare cauzate de insuficiența venelor safene, vene colectoare prevăzute cu valve care ascensionează sângele împotriva gravitației și se varsă în sistemul profund.

Apariția varicelor denotă disfuncția sistemului valvular safen și refluxul sângelui venos din sistemul profund în sistemul superficial când pacientul este în ortostatism. De altfel, omul datorită stațiunii bipede este singura specie la care boala varicoasă este întâlnită.

1. Vena safenă internă sau safena mare – ce ia naștere medial de maleola internă și ascensionează pe fața antero-internă a gambei și coapsei până la rădăcina coapsei unde se varsă în vena femurală. Prezintă valve din 8 în 8 cm, cea mai importantă la vărsarea în vena femurală numită valva ostială

2. Vena safenă externă sau safena mică – ia naștere înapoia maleolei externe și călătorește pe fața posterioară a gambei până la mijlocul pliului genunchiului unde se varsă în vena poplitee, prezintă de asemnea valve din 8 în 8 cm inclusiv valva ostială.

Sistemul venelor perforante

Poate fi implicat în patologia varicoasă făcând legătură direct între pachetele varicoase și sistemul profund (vasele musculare). Sunt responsabile de apariția ulcerelor de gambă (perforantele Cockett 1, 2, 3) sau de pachete varicoase apărute în afara sistemului celor 2 vene safene (de ex: fața postero-laterală a coapsei) fiind o cauză de recidivă a bolii varicoase sau detereminând varice dificil de tratat. Există și perforante fiziologice care sunt responsabile de drenajul venos al membrului inferior după îndepărtarea venelor safene (perforante fară reflux).

Tablou clinic

Simptome:

• Senzație de presiune în picior în ortostatism
• Dureri la nivelul pachetelor varicoase

Semne clinice:

• Dilatații varicoase în teritoriile safene exacerbate de ortostatismul prelungit.

Stadializare (IV Stadii)

I. Dilatări lineare ale venelor superficiale ale membrelor inferioare .
II. Dilatări tortuoase, uneori importante ale rețelei venoase superficiale dar fără tulburări trofice ale tegumentului.
III. Depuneri de Hemosiderina la nivelul tegumentului gambei fără ulcere.
IV. Ulcer varicos.

Complicații

1. Varicoflebita este cea mai frecventă complicație a bolii varicoase și constă în apariția unui cordon dur (tromb) în interiorul unui pachet varicos.

2. Hemoragia este o complicație rară cauzată de ruptură spontană sau mai adesea posttraumatică a unui pachet varicos.

3. Ulcerul de gambă apare de obicei în asociere cu existența venelor perforante Cockett și necesită un tratament specific chiurgical de întrerupere a perforantelor.

Tratament medical

Presupune ciorapi elastici clasa II de compersie și un stimulator al circulației limfatice (Detralex sau Vessel Due).

Tratamentul varicoflebitei presupune anticoagulare topică (geluri cu Heparina-Lioton, Hepatrombin), unguente antiinflamatorii și tratament antiinflamator oral (Nurofen). În afară de varicoflebita crosei safene cu risc de extensie la sistemul profund, varicoflebita nu necesită tratament anticoagulant sistemic.

Diagnostic

Se face prin Eco-Doppler venos care are următoarele obiective:

– Stabilirea permeabilității sistemului profund. Tromboza sau insuficiența venoasă profundă sunt contraindicații pentru tratamentul chirurgical al varicelor.
– Stabilirea venelor insuficiente
– Identificarea și marcarea perforantelor cu reflux.

Tratament chirurgical

Istoric:

Primele operații de varice constau în incizii de-a lungul întregului traiect al venei safene și ablația venei safene și a venelor varicoase. Ținând cont de caracterul invaziv și de cicatricile inestetice ale acestei tehnici, cu atât mai mult cu cât boala varicoasa afectează de 5 ori mai frecvent femeile decât bărbații au fost căutate soluții mai puțin invazive. Astfel, a apărut tehnica de stripping ce constă din smulgerea venei safene și a venelor varicoase prin incizii efectuare la originea și vărsarea acesteia, operații mai estetice dar care erau extrem de traumatizante pentru țesutul subcutanat lăsând adevărate lacuri de sânge închegat în locul venelor smulse.

Tehnicile minim-invazive cu laser și radiofrecvență au înlocuit astăzi cvasicomplet procedeele clasice. Venele safene fiind puncționate percutan și cauterizate pe interior folosind temperaturi ridicate:

• 120 Grade Celsius la procedeul VNUS Closure.
• 700 de Grade Celsius la tehnica Laser.

Spitalul Sf. Constantin a introdus în premieră pentru Brașov tehnica VNUS Closure în anul 2011. Experiența noastră în tratamentul varicelor depășind 400 de cazuri prin tehnici minim-invazive fară cicatrici, ce combină radiofrecvența trunchiurilor safene bolnave cu scleroterapia pachetelor varicoase pentru a grăbi vindecarea lor.

Avantajele tehnicilor minim-invazive:

• Lipsa durerii;
• Minime hematoame sau echimoze;
• Reintegrare socio-profesională imediată;
• Rezultate superopozabile tehnicilor clasice;
• Posibilitatea de efectua cura variceală bilateral în aceeasi ședință;
• Rezultate estetice net superioare tehnicilor clasice prin lipsa cicatricilor.