CORONAROGRAFIA

Coronarografia este o procedură medicala de diagnostic cu importanta majora in evaluarea pacienților cu afecțiuni sau simptome cardio-vasculare.

Prezența următoarelor simptome ar trebuie să orienteze pacienții la medicul cardiolog și spre indicația de coronarografie:

  • durerea în piept cu senzația de arsură, apăsare, care apare în repaus sau la efort
  • oboseală la eforturi mici
  • senzația de sufocare la efort
  • amețelile, palpitațiile
  • episoadele de pierdere a cunostintei (sincopă)
  • modificări care apar la evaluările non-invazive, cum ar fi electrocardiograma de repaus, electrocardiograma din timpul testului de efort, monitorizarea Holter de EKG în ambulator sau modificare la ecografia cardiacă

Descrierea intervenției:

Pentru coronarografie pacientul trebuie să fie nemâncat. Procedura se efectuează în poziția culcat, cu sedare ușoară dacă este cazul. După dezinfecția locului de abord vascular se aplică anestezie locală la nivelul pielii (cel mai frecvent la nivelul antebrațului, dar se poate și în zona inghinală și la nivelul brațului), acolo unde se va realiza puncția arterială. După realizarea puncției vasculare, se introduce un dispozitiv care se numește teacă vasculară, care ajută la avansarea cateterului prin arteră. Cateterul este un tub fin, subțire, din material plastic, flexibil, cu diametrul de 1.8 – 2 mm, prin interiorul căruia se introduce substanța de contrast. Cateterul este manipulat cu ajutorul razelor x, sub radioscopie, imaginile sunt proiectate pe un ecran și în același timp înregistrate într-o bază de date.

Ce informații ne oferă coronarografia?

Prin coronarografie obținem informații despre locul de îngustare sau de blocare a arterelor coronare și severitatea acestei afecțiuni.

În timpul efectuării coronarografiei se poate realiza și tratamentul bolii, adică procedura de angioplastie, care înseamnă dilatarea zonei de îngustare de pe artera coronară și implantarea de stent.

Dar există și situații în care ateroscleroza coronariană este mult mai avansată și pacientul în acest caz va avea nevoie de intervenție chirurgicală, procedură numită by-pass aorto-coronarian.

Ce riscuri pot apărea ?

Coronarografia este o procedură medicală comună, dar în cazul manoperelor cardiace invazive pot să apară și complicații. Riscul complicațiilor este foarte mic. Pentru realizarea procedurii este obligatorie spitalizarea. Durata procedurii, cu tot cu pregătirea pacientului, este între 15 și 30 de minute, iar după finalul procedurii este necesară supravegherea medicală pe o perioadă de 12-24 de ore.

Arteră coronară stânga

Arteră coronară dreapta

Cateterismul cardiac este o explorare invazivă a aparatului cardiovascular ce include multiple testări – de la determinarea presiunilor și oximetriilor din cavitățile inimii, a debitelor cardiace și a rezistentelor vasculare pulmonare și sistemice, până la diagnosticarea angiografică a bolilor coronariene și aortice.

Este o procedură combinată ce cuprinde o parte hemodinamică și una angiografică, efectuată în scop diagnostic sau terapeutic.

Se efectuează pentru a confirma prezența unei maladii cardiace presupuse, pentru a defini severitatea ei anatomică și fiziopatologică și pentru a determina prezența unor boli asociate.

Oferă informații extrem de importante pentru a aprecia necesitatea unei proceduri de angioplastie coronariană, a unei operații de chirurgie cardiacă.

Informații și programări : 

Call-Center Spitalul Sf. Constantin:

– 0268.300.300

Programări și relații pacienți – Centrul de Boli Cardiovasculare, Adulți și Copii:

– 0790900199

Acest tip de intervenție este realizată de echipa de Cardiologie Intervențională, din cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare, Adulți si Copii, a Spitalului Sf. Constantin.

Dr. Mihai Ursu – Medic primar Cardiologie și Cardiologie Intervențională

Dr. Costică Baba – Medic primar Cardiologie și Cardiologie Intervențională

Dr. Mohamed Jeridi – Medic specialist Cardiologie și Cardiologie Intervențională