Screening cancer de prostată

Testare PSA GRATUITĂ

Ce reprezintă screening-ul cancerului de prostată?

Screening-ul reprezintă căutarea semnelor unei boli la persoane care nu au simptome pentru boala respectivă, iar screening-ul cancerului de prostată reprezintă căutare bolii în fazele incipiente când tratamentul are eficacitate maximă.

Ce este testul PSA?

Pentru testul PSA este necesară recoltarea unei probe de sânge, care este trimisă la laborator spre analiză. Rezultatele sunt prezentate ca nanograme ale PSA per mililitru (ng/ml) de sânge.

Cui se adresează campania?

Campania este dedicată bărbaților peste 45 de ani, care nu se cunosc cu cancer de prostată.

Cum puteți beneficia de testarea PSA gratuită?

Vă programați la o consultație urologică prin intermediul Call Center 0268 300 300. Consultația este gratuită pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau specialist la medicii care se află în contract CAS. În urma consultației primiți recomandarea efectuării testării PSA.

Valabilitatea campaniei este 1-30 noiembrie 2023.

Ce este prostata?

Prostata este glanda sistemului genital masculin, având rolul de a forma lichidul prostatic, o parte importantă a lichidului seminal.

Glanda are forma și dimensiunea unei castane, fiind localizată sub vezica urinară și în fața rectului. Această poziționare face ca mușchii prostatei să aibă o funcție importantă atât în timpul ejaculării, cât și în timpul urinării, ei fiind cei care împing lichidul pe uretră.

Structura prostatei

Prostata se dezvoltă complet în jurul vârstei de 20-25 de ani. Glanda atinge atunci o greutate aproximativă de 20g, având un diametru transversal de 4 cm. Țesuturile sale sunt străbătute de uretra și canale ejaculatorii.

Structura internă a prostatei este alcătuita din 5 lobi:

  • lobul anterior (istmul)

  • lobul posterior

  • doi lobi laterali

  • lobul central

În exterior, glanda este protejată de o capsulă fibroasă.

Ce este cancerul de prostată?

Cancerul de prostată este o formă de cancer care se dezvoltă în prostată, o glandă aflată la intersecția aparatului urinar cu cel genital la bărbați. Mare majoritate a cancerelor de prostată se dezvoltă lent, cu toate acestea, există cazuri în care cancerul de prostată se dezvoltă în mod agresiv.

Cancerul de prostată poate provoca durere, disfuncție erectilă, dificultăți de urinare și probleme în timpul actului sexual. Alte simptome se pot dezvolta în timpul unor etape ulterioare ale bolii.

Cancerul de prostată tinde să se dezvolte la bărbații cu vârsta de peste 50 de ani și, deși este una dintre cele mai răspândite tipuri de cancer la bărbați mulți nu au simptome, nu se tratează.

Mulți factori, printre care cei genetici și de nutriție sunt implicați în dezvoltarea cancerului de prostată. Prezența cancerului de prostată poate fi indicată de simptome, examinare fizică, de antigenul specific prostatic (PSA), sau de biopsie. Testul PSA îmbunătățește detectarea cancerului de prostate.

Cancerul de prostată este cea mai frecventă afecțiune malignă în rândul bărbaților și este a doua cauza de deces prin cancer la bărbați, după cancerul de plămâni. De obicei, afecțiunea se dezvoltă foarte lent și afectează în special bărbații mai în vârstă.

În Europa, 1 din 10 bărbați va dezvolta cancer de prostată la un moment dat în viață. Ca în toate tipurile de cancer, timpul este un factor prețios și detectarea procesului neoplazic într-o fază cât mai precoce – când încă este limitat la nivelul glandei – are cele mai bune șanse de tratament.