Screening GRATUIT Anevrism Aortic Abdominal

Ecografie abdominală GRATUITĂ

Perioada campaniei este septembrie 2023 – 31 martie 2024

Începând cu 29 septembrie 2023, la Spitalul Sf. Constantin Brașov pacienții pot beneficia de Screening GRATUIT pentru anevrismul aortic abdominal (AAA).

Este un proiect dedicat preventiei, care poate ajuta la depistarea anevrismelor în timp util pentru a le monitoriza, diagnostica și trata.

Screeningul se face prin realizarea unei ecografii abdominale, ca metodă principală de diagnostic, care are rolul de a identifica prezenta anevrismului aortic abdominal la persoanele cu risc de boală. Ecografia abdominală va permite măsurarea cu acuratețe orice dilatare a aortei abdominale.

Perioada campaniei este septembrie 2023 – 31 martie 2024.

+

 

Cine poate beneficia de screening?

  • Bărbați peste 60 – 65 ani, în special fumători.
  • Foști fumători sau cu istoric familial de anevrismul aortic abdominal (AAA).
  • Persoane care NU au făcut o ecografie abdominală pentru depistarea AAA în ultimele 6 -12 luni.

Pacienții care prezintă factorii de risc pentru apariția acestei afecțiuni: HTA, dislipidemie, ateroscleroză, obezitate, fumat.

Cum puteți beneficia de programul de screening GRATUIT?

Pasul 1. Completați chestionarul de înscriere de mai jos

Înscrie-te AICI!

Pasul 2. Vă vom contacta pentru detalii și programare la unul dintre medicii înscriși în programul de screening în funcție de zona geografică.

Ce reprezintă screeningul pentru anevrismul de aortă abdominală?

  • Primul pas și cea mai simplă modalitate pentru a afla dacă există un anevrism este realizarea unei ecografii abdominale aceasta fiind metoda principală de diagnostic.
  • Ecografia este rapidă, neinvazivă și cu ajutorul căreia se poate măsura diametrul aortei.
  • Screeningul reduce foarte mult șansele ca un anevrism să cauzeze probleme grave.

Anevrism aortic abdominal

Aorta este principalul vas sanguin care alimentează corpul cu sânge. Aceasta pornește de la inimă și coboară prin torace și abdomen.

La anumite persoane, odată cu înaintarea în vârstă, peretele aortei abdominale poate slăbi. Apoi se poate extinde și poate forma un anevrism aortic abdominal.

Această afecțiune este cel mai des întâlnită la bărbații cu vârsta peste 65 de ani.

Prevalența anevrismelor în populația generală peste 75 de ani este de 2%. În cazul bărbaților peste 65 de ani este de 1-2% și crește la 5% în cazul fumătorilor peste această vârstă.

Riscuri de anevrism aortic abdominal

Anevrismele mari sunt mai rare, dar pot fi foarte grave. Atunci când peretele aortei se întinde, acesta slăbește și se poate sparge, cauzând sângerare internă. O aortă care este foarte puțin mărită nu este periculoasă. Cu toate acestea este important să fie examinată în mod regulat pentru a vedea dacă se mai mărește. Majoritatea anevrismelor aortice abdominale sunt asimptomatice. Rareori ele pot cauza o durere abdominală sau lombară, care uneori iradiază în zona inghinală.

Posibilitatea de a avea un anevrism crește odată cu înaintarea în vârsta. 

Un anevrism aortic abdominal se poate mări și dacă:

  • pacientul este /fost fumător/fumătoare
  • are tensiunea arterială ridicată, obezitate, displipidemie, fumează
  • cineva din familie suferă sau a suferit un anevrism aortic abdominal

Sunt 3 rezultate posibile după efectuarea ecografiei: 

  • nu a fost depistat niciun anevrism – se recomandă ca următoarea ecografie să se facă o dată la 2-3 ani
  • anevrism moderat – se recomandă programarea unei noi ecografii la fiecare 3 luni pentru a verifica dacă aceasta s-a mărit și prin măsurători suplimentare de înaltă rezoluție pe baza imaginilor obținute prin Angiografie CT (Investigația este disponibilă și la Spitalul Sf. Constantin).
  • anevrism mare – se recomandă programarea cât mai repede a pacientului la echipa specializată pentru a face mai multe investigații de specialitate și pentru a discuta despre posibilul tratament.

De obicei, majoritatea pacienților pot fi tratați printr-o intervenție minim invazivă EVAR-Intervenție de endoprotezare a unui anevrism aortic subrenal.  

Endoprotezele pentru tehnica EVAR (Endovascular Aneurysm Repair) sunt decontate în totalitate de C.A.S. în cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare al Spitalului Sf. Constantin prin Programul Național de Tratament al anevrismelor aortice prin tehnici hibride.

Avantajele acestei tehnici, pe lângă riscul mult redus comparativ cu tehnica chirurgiei clasice, constau în abordul minim invaziv, număr redus de zile de spitalizare, perioadă scurtă de recuperare și reinserția socială rapidă a pacientului.

Anevrismul de aortă abdominală cu localizare subrenală este o afecțiune redutabilă care în lipsa unui tratament adecvat și prompt poate cauza complicații majore (ruptura cu hemoragie masivă fiind cea mai gravă dintre ele).

Factorii de risc pentru apariția acestei afecțiuni sunt: HTA (Hipertensiunea arterială), dislipidemia, ateroscleroza, fumatul.

Simptomatologia este frecvent atipică: manifestările digestive, durerea abdominală și lombară fiind printre simptome.

Testul de screening pentru AAA

Screeningul se face prin realizarea unei ecografii abdominale, ca metodă principală de diagnostic, care are rolul de a identifica prezenta anevrismului aortic abdominal la persoanele cu risc de boală.

Ecografia abdominală va permite măsurarea cu acuratețe orice dilatare a aortei abdominale.

Rezultatul ecografiei este comunicat imediat după efectuarea măsurătorii aortei, necesară medicului clinician.

Riscurile asociate cu screening-ul

Ecografia este o investigație care nu prezintă niciun risc.

Screening-ul nu elimină complet riscul de spargere al unui anevrism dar este cea mai bună metodă de protecție împotriva acestei afecțiuni.

Diagnosticarea se face prin metode imagistice dintre care enumerăm ecografia abdominală, CT și RMN abdomen și pelvis. Stabilirea strategiei de implant și a tipului de endoproteză se face prin măsurători suplimentare de înaltă rezoluție pe baza imaginilor obținute prin Angiografie CT (disponibilă în Spitalul Sf. Constantin).

Pentru mai multe informații și detalii vă stăm la dispoziție → 

Centrul de Boli Cardiovasculare Adulți și Copii: 0790 900 199