Visul meu este acela de a spune Adio amputației de membre, de a ajuta oamenii să rămână întregi, funcționali și sănătoși!

Viorel Rusu, medic specialist chirurgie vasculară, noul membru al echipei medicale a Spitalului Sf. Constantin

Chirurgia vasculară este cea mai tânăra ramură chirurgicală, mai ales în România. Pacienții sunt încă slab informați de posibilitățile de tratament pe care le oferă chirurgia vasculară. Cu părere de rău, în multe spitale din România, unica posibilitate de alinare a pacientului vascular rămâne amputația de membre inferioare. Visul meu este acela de a spune Adio amputației de membre, de a ajuta oamenii să rămână întregi, funcționali și sănătoși!

SSC   Cine este Viorel Rusu? Unde te-ai născut, Viorel?
VR      M-am născut intr-un oraș mic Causeni, Republica Moldova . Când eram în clasa a XI-a, mama mea suferise mai multe intervenții chirugicale. Contextual, aceasta m-a determinat să îmi aleg profesia de chirurg.
Pe lângă că sunt medic, îmi place să înot, joc ping-pong și citesc foarte mult.

SSC     Cum e România vazută din Republica Moldova?
VR      România e văzută din Republica Moldova ca o țară soră în care se vorbește aceeași limbă, în care nivelul de trai e mai bun, țara în care medicii sunt mult mai apreciați.

SSC     Cum e România văzută din Franța? Dar Republica Moldova percepută din Franța?
VR      România din Franța e văzută bine doar prin prisma medicilor bine pregătiți care lucrează acolo. Francezii, marea majoritate, nici nu știu unde se afla Republica Moldova, încurcă uneori zicând că e în Africa, dar dacă începi sa le povestești un pic de vinurile Cricova și despre faptul că odată făcea parte din România, lucrurile se mai luminează un pic. În general le plăcea mult francezilor să le povestesc despre Republica Moldova și nu numai când operam împreună, adică nu doar  chirurgilor .
Referitor la experiența mea în Franța, pot să spun ca am avut norocul de a lucra și învăța alături de Profesori ca Dr. Chaufour CHU Toulouse, Prof. Fabiani -Paris, Prof. Rousseau, care face parte din echipa care a pus primul stent coronarian din lume! De aceea, după ce am făcut primul an de rezidențiat, am rămas pâna la terminarea lui în Franța (4ani), ca sa învăț cât mai multe.

SSC     Cum e România văzută din România?
VR      România din România… nu știu ce sa zic aici, pot doar să mă refer la medicină, unde populația de rând în ziua de astăzi (chiar și eu) își pierde încrederea în sistemul de sănătate public și apelează tot mai mult la privat din mai multe motive: sistem hotelier, igienă, medici mai empatici, pregătiți în afara țării, ca și colegii mei, ca și mine 🙂 și bineînțeles echipamente mai performante, provocări profesionale- complexitatea intervențiilor chirurgicale etc.

SSC     De ce România ?
VR      Pentru ca aici am familia mea, aici vorbesc limba maternă. În comparație cu Republica Moldova, posibilitățile de dezvoltare sunt mult mai mari pe specialitatea mea, chirurgia vasculară.

SSC      Cum este Brașovul? De ce ai ales Brașovul? Cum sunt oamenii de aici? Ai găsit prieteni? Unde îți place să ieși seara? E diferit?
VR      Brașovul mi-a plăcut de când am fost prima oară la schi aici. Este un oraș mare, bine dezvoltat, bine amplasat. Voi face comparație cu orașul Toulouse din Franța, oraș unversitar, la fel ca Brașovul, care mi-a plăcut foarte mult, unde am petrecut un an de zile. Cred ca am căutat un oraș în România, asemănător Toulouse-ului, nu departe de munți (îmi place mult la schi) și l-am găsit! Și ca număr al populației se aseamănă cele două orașe.
Am auzit de la colegi medici de spitalul Sf. Constantin și de Brașov.
Pentru moment mi-am făcut cunoscuți buni doar din rândul doctorilor, dar mă adaptez ușor. Am găsit aici inclusiv conaționali.
Îmi place mâncarea bună, mâncarea românească. Cea tradițională va rămâne o preferință pentru mine, în pofida descoperirii celei franțuzești.

SSC      Crezi ca Brașovul va deveni acasă pentru tine?
VR       Da, cred ca Brașovul va deveni casă pt mine.

SSC      Ce poti face în plus, grație tehnicii din spitalul Sf. Constantin? Ce vei putea face după deschiderea noului spital?
VR       Adresabilitatea chirurgiei vasculare va crește și, odată ce vom trece la spitalul nou, lucrurile se vor schimba. Avem în plan achiziția unui angiograf de ultimă generație, cu ajutorul căruia vom putea efectua operatii minim-invazive și hibride, performanțe similare cu cele din occident.

Îi dorim mult succes în activitatea sa domnului doctor Viorel Rusu.

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X