Litotriția intravasculară (terapia shockwave)

Tratamentul leziunilor calcificate reprezintă o provocare în cardiologia intervențională. Calcificările moderat – severe sunt prezente în medie la 25% dintre pacienții evaluați prin coronarografie. Incidența lor este mai ridicată la pacienții vârstnici, la cei cu hipertensiune arterială, diabet zaharat sau cu boală renală cronică.

Două etape cheie în tratarea percutană a stenozelor coronariene calcificate le reprezintă pregătirea optimă a leziunii și optimizarea meticuloasă a rezultatului final.

Prezența calciului crește complexitatea tratamentului percutanat al bolii coronariene, complicând pregătirea leziunii și plasarea stentului și, de asemenea, limitând expansiunea sa completă, fapt ce influențează negativ rezultatul imediat și pe termen lung.

Pentru a face față unor astfel de leziuni, au fost dezvoltate mai multe dispozitive și tehnologii, inclusiv baloane speciale, dispozitive de aterectomie și de litotriție intravasculară (terapia shockwave). Combinația dintre tehnologiile menționate anterior poate ajuta cardiologii intervenționali în obținerea de rezultate mai bune imediate și pe termen lung.

Tehnica angioplastiei cu implant de stent facilitată de terapia Shockwave, reprezintă o procedură de actualitate dedicată leziunilor coronariene calcificate.

Litotriția intravasculară (terapia shockwave) s-a dovedit a fi o tehnologie inovatoare care este concepută pentru a aborda leziunile intens calcificate. Dispozitivul se compune din trei componente: balon, cabluri de conectare și generator de energie. Cateterul de litotripsie intravasculară coronariană este un cateter steril de unică folosință care conține mai mulți emițători de litotriție încadrați într-un balon integrat. Emițătorii creează unde sonore de presiune sub forma unei sfere permițând tratarea circumferențială a calciului vascular. Aceste unde sonore de presiune fracturează calciu superficial și în profunzimea peretelui arterial, modificând complianța vasului, reducând în același timp gradul de stenoză și menținând integritatea componentelor fibro-elastice din peretele vasului. Fragmentele de calciu rezultate nu se embolizează distal spre deosebire de ceea ce se întâmplă în timpul tratamentului cu aterectomie. Pregătirea acestui balon este similară cu cea a baloanelor convenționale.

După pregătirea stenozei cu ajutorul acestui balon urmează consolidarea rezultatului prin plasarea stentului în interiorul arterei, astfel se reface diametrul normal al arterei și sângele circulă în condiții optime spre mușchiul inimii.

Rezultatul final este evaluat și optimizat suplimentar prin tehnica ecografiei intracoronariene (IVUS) disponibilă și utilizată în toate situațiile care impun o astfel de abordare.

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X