Procedura MitraClip în cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare Adulți și Copii al Spitalului Sf. Constantin

Primele proceduri MitraClip efectuate la Centrul de Boli Cardiovasculare Adulți și Copii al Spitalul Sf. Constantin din Brașov, în cadrul Programului Național cu finanțare C.A.S. Echipa medicala a dus la bun sfârșit, sesiunea de două implanturi la pacienți cu afectare valvulară mitrală (regurgitare mitrală severă) și multiple comorbidități, care contraindică abordarea chirurgicală.

Procedura MitraClip este o tehnică intervențională minim invazivă recomandată în tratamentul regurgitării mitrale severe destinată pacienților cu risc operator crescut, pentru care tratamentul chirurgical nu reprezintă o opțiune. Astfel, MitraClip se realizează prin introducerea prin vena femurală și puncție transseptală până la nivelul valvei mitrale, sub ghidaj ecocardiografic transesofagian și fluoroscopic a unui dispozitiv sub formă de clip. Rolul acestuia este de a uni porțiunile mijlocii ale foițelor valvei mitrale, creând astfel un orificiu mitral dublu și totodată reducerea semnificativă a regurgitării mitrale.

Primul caz este al unei paciente în vârstă de 81 ani cu insuficiență cardiacă congestivă cu FE redusă, diabetică, dislipidemică, hipertensivă, fibrilație atrială permanentă și insuficiență mitrală organică severă prin prolaps de ambe cuspe mitrale – segmente A2P2 care a beneficiat de implantul unui singur clip – MitraClip G4 XT, cu rezultat final de insuficiență mitrală ușoară, stenoză mitrală reziduală ușoară, transferul pacientei în aceeași zi din terapie intensiva pe secție și externare la 48h postprocedural.

Cel de-al doilea caz a fost cel al unei paciente în vârstă de 74 ani cu insuficiență cardiacă congestivă cu FE redusă, hipertensivă, dislipidemică, cunoscută cu status post-bypass Ao-coronarian, status post-protezare valvulară aortică (normofuncțională) și cu insuficiență mitrală funcțională severă, care a beneficiat de implantul unui singur clip – MitraClip G4 NTW, cu rezultat final de insuficiență mitrală gr I/II, stenoză mitrală reziduală ușoară, transferul pacientei în aceeași zi din terapie intensivă pe secție și externare la 48h postprocedural.

Regurgitare mitrală sau insuficiența mitrală este una dintre cele mai frecvente afectări valvulare. Forma severă a acestei valvulopatii poate cauza însă, în lipsa tratamentului prompt, tulburări de ritm cardiac (aritmii), dilatarea atriului stâng, până la insuficiență cardiacă. Pentru tratarea acestei valvulopatii se recurge, de obicei, la intervenții chirurgicale pentru înlocuirea sau repararea valvei mitrale.

Echipa medicală:

Cardiologie Intervențională: Dr. Mihai Ursu, Dr. Costică Baba

Ecografie Transesofagiană: Dr. Ramona Constantin

Anestezie și Terapie Intensivă: Dr. Vlad Untaru

Chirurgie Cardiovasculară: Dr. Felix Fărcaș , Dr. Sorin Baloș, Dr. Ovidiu Dragoș

Asistente medicale sala Angiografie: As. principal Loredana Ghebac și As. Principal Oana Bonea

Mulțumim pentru sprijin și training Abbott și MDD.

IMG_4188
IMG_4182
IMG_4181
IMG_4165
bb9d7248-d27b-4db9-806c-a6f216492305
3719811b-fcea-475d-b924-d61481c3b506
3fcf68c4-9295-4d7e-8a04-3812fde4cd94

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X