Proceduri complexe de revascularizare miocardică intervențională

–  Rotablație coronariană (aterectomie rotațională) și implant de stenturi active farmacologic de ultimă generație – 

Luna aceasta în cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare, Adulți și Copii – Spitalul Sf. Constantin – a fost dedicată procedurilor intervenționale complexe adresate stenozelor calcificate coronariene și periferice (rotablație coronariană, Shockwave-IVL și JetStream). În cele ce urmează vă prezentăm cazurile a  2 pacienți  care au beneficiat de proceduri complexe de revascularizare miocardică intervențională cu suport de rotablație coronariană.

Primul pacient, în vârstă de 65 ani cu comorbidități multiple (afectare pulmonară cronică severă, patologie oncologică, boală calcificată ocluzivă aorto-iliacă) care se prezintă pentru  dureri anginoase și dispnee la eforturi mici. În urma coronarografiei s-au evidențiat calcificări coronariene difuze, severe,  cu stenoze critice la nivelul originii și în primul segment al arterei interventriculare anterioare.

Cel de-al doilea caz este cel al unui  bărbat în vârstă de 72 ani cu istoric de diabet zaharat și boală arterială periferică, care s-a prezentat serviciului nostru cu dureri anginoase tipice cu debut recent. În urma investigațiilor non invazive și invazive de specialitate s-au constatat leziuni coronariene trivasculare semnificative cu calcificări extinse și calcificări parietale severe la nivelul aortei toracice (aorta de porțelan).

 În urma analizării dosarelor medicale în cadrul  Heart Team,  s-a optat, având în vedere prezența calcificărilor coronariene extensive pe anumite segmente vasculare în ambele cazuri pentru revascularizarea miocardică intervențională facilitată de rotablație coronariană. 

Ambele intervenții au fost efectuate prin abordul arterei radiale, procedurile au decurs fără complicații, pacienții au avut o evoluție favorabilă, fiind externați în ziua următoare intervenției.

Procedura de aterectomie rotațională constă în tratamentul stenozelor coronariene calcificate cu ajutorul unor freze miniaturizate tapetate cu microcristale diamantate. Acestea au dimensiuni constructive diferite adresate particularităților anatomice ale fiecărui pacient. Prin rotația frezei (care este conectată la o consolă externă) la viteză de 140.000 – 180.000 rotații/ min, se pulverizează placa de aterom calcificată în fragmente < 10 microni, care se spală în microcirculația coronariană. Astfel artera coronară este pregătită pentru implantarea optimă a unui stent coronarian.

Echipa de cardiologie intervențională:

  • Dr. Mihai Ursu, Dr. Costică Baba, Dr. Jeridi Mohamed
  • As. Med. principal Cristina Trăistaru

Programări și Relații Pacienți Centrul de Boli Cardiovasculare, Adulți și Copii – Spitalul Sf. Constantin

  • 0790 900 199

Informații și Programări Call Center – Spitalul Sf. Constantin

  • 0268 300 300

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X