Ecografia transesofagiană (ETE)

ETE este o investigație imagistică de înaltă performanță, care în ultima decada a devenit indispensabilă în diagnosticarea și tratamentul pacienților cu afecțiuni cardiace structurale și funcționale.

Prin ETE care se efectuează după principiile unei endoscopii digestive superioare (pe cale esofagiană), se pot evalua cu mare acuratețe structurile cardiace, afectarea valvelor cardiace și structura pereților despărțitori (sept IA și IV) dintre compartimentele inimii. 

În același timp putem decela prezența trombilor (cheaguri de sânge) intracavitari, a tumorilor, a unor  eventuale formațiuni atașate de foițele valvelor cardiace (în cazul  infecțiilor cantonate la nivelul valvelor cardiace). De asemenea ETE este utilizată în timpul operațiilor valvulare pe cord deschis.

În cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare Adulți și Copii al Spitalului Sf. Constantin se efectuează de rutină proceduri terapeutice structurale minim invazive cardiace și vasculare, în cadrul cărora, ETE este utilizată de către medici cardiologi experimentați și supraspecializați, ETE fiind  suport în procedură. 

Tratamentul minim invaziv cu dispozitive de tip occlude (umbreluțe) a defectelor septale în cadrul malformațiilor cardiace congenitale beneficiază de ghidaj ETE, precum și în cazul închiderii percutanate a urechiușei atriului stâng cu dispozitiv. 

În timpul procedurilor valvulare minim invazive transcateter (TAVI, MitraClip, TriClip, Valvă în Valvă) medicii noștri chirurgi cardiovasculari și cardiologi intervenționali beneficiază de suportul oferit de ETE, rezultatele depinzând strict de calitatea și acuratețea imaginilor obținute prin ETE.

În cadrul Spitalului Sf. Constantin, această investigație este realizată de către doamna Dr. Ramona Constantin – medic cardiolog cu competență în ecografia transesofagiană, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

WhatsApp Image 2024-02-09 at 12.19.44
WhatsApp Image 2024-02-09 at 12.19.44-2
WhatsApp Image 2024-02-09 at 12.19.44-3

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X