Tehnica EVAR – noua soluție în repararea endovasculară a anevrismului de aortă

Două cazuri de EVAR (Endovascular Aneurysm Repair) rezolvate cu succes în cadrul departamentului de chirurgie vasculară.

Cazul 1: Pacient în vârstă de 58 de ani, diagnosticat cu anevrisme multiple: aortă abdominală > 6 cm, artere iliace, artere femurale > 7 cm și artere poplitee bilateral, pentru care s-a practicat prin tehnica minim-invaziva EVAR și excluderea anevrismelor femurale prin interpoziție de proteză.

Evoluție postoperatorie favorabilă cu externare în ziua 2 postoperator.

Cazul 2: Pacient de 71 de ani cu multiple patologii cardio-vasculare, insuficiență renală în hemodializă, s-a prezentat pentru durere la mers la 20 m, în cursul investigării multidisciplinare a fost depistat cu anevrism de aortă abdominală > 5,5 cm și artere iliace stângi ocluzate (înfundate) care a beneficiat în anestezie locală cu o zi de spitalizare de tehnica minim-invazivă EVAR printr-o incizie în zona inghinală de 0,5 cm.

Tehnica EVAR de excludere a anevrismelor abdominale este o tehnică minim-invazivă ce permite scurtarea perioadei de internare de la 10 zile la 1-2 zile maxim de internare.

Recuperarea este foarte rapidă.

Endoprotezele pentru tehnica EVAR sunt în totalitate decontate de CAS.

Anevrismele de aortă abdominală sunt niște maladii silențioase, dar care netratate la timp pot duce la ruperea efectivă a anevrismelor care este o complicație de temut asociindu-se cu mortalitate perioperatorie de 60-80%.

Echipa medicală a fost formata din:

Chirurgie vasculara: Dr. Viorel Rusu, Dr. Felix Fărcaș, Dr. Andra Gruia, As. instrumentar Adriana Vlaicu, Alina Cozaru, Loredana Ghebac.

Anestezie: Dr. Mădălina Crișan, As. Valentin Petrescu.

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X