Tratamentul intervențional al defectelor structurale cardiace congenitale la Copii și Adulți

Medicii cardiologi intervenționiști de la Centrul de Boli Cardiovasculare al Spitalului Sf. Constantin tratează cu succes afecțiunile congenitale cardiace la adulți și copii prin tehnici moderne endovasculare.

Astfel în cursul lunii februarie au fost tratați încă 2 pacienți adulți suferind de defecte congenitale structurale cardiace (defect de sept interatrial și canal arterial persistent).

Abordul minim invaziv se face la nivel inghinal pe calea venei principale, pe unde se introduc dispozitivele miniaturizate până la nivel cardiac. Aceste dispozitive denumite popular “umbreluțe” sunt construite din materiale speciale biocompatibile, care rămân definitiv implantate la locul afecțiunii. Pacientul este anesteziat parțial (sedoanalgezie) pentru a suporta mai ușor și prezența sondei de ecografie transesofagiană, indispensabilă pe perioada procedurii, imaginile obținute cu angiograful fiind completate cu imagini de ecografie cardiacă de înaltă rezoluție. În cadrul acestor intervenții echipa multidisciplinară este esențială pentru obținerea de rezultate predictibile.

Prin aceste tehnici endovasculare minim invazive este scurtată spitalizarea și perioada de recuperare postprocedurală a pacienților. Reintegrarea socială este imediată, iar calitatea vieții este mult îmbunătățită.

De această procedură au beneficiat recent pacienții:

1. G.R. în vârstă de 22 ani cunoscută cu defect septal interatrial de tip ostium secundum, diametrul de 23mm, cu shunt S>>>D, la care s-a utilizat un DSA occluder Cocoon nr 26. Abord la nivelul venei femurale 14F. Evoluția favorabilă a permis externarea la 2 zile postoperator.

 

2. S.E. pacient în vârstă de 24 ani cu diagnosticul de canal arterial persistent, în cadrul unui sindrom congenital. Abordul a fost atât arterial cât și venos femural 8F. S-a efectuat în prima etapă, Snarring ghid 0.0.14”din artera pulmonară în aorta toracică descendentă prin canalul arterial persistent. Cu ajutorul uni ghid 0.035” extrasuport se plasează teaca de abord din artera pulmonară în aorta toracică descendentă și se poziționează dispozitivul Cocoon PDA 8/10mm la locul defectului congenital. Hemostaza femurală arterială s-a realizat cu dispozitiv AngioSeal, permițând mobilizarea rapidă postpocedural și externarea în ziua a 2-a postoperator.

Echipa medicală:

Cardiologie intervențională: Dr. Mihai Ursu, Dr. Petru Liuba, Dr. Costică Baba

Chirurgie cardiacă: Dr. Anca Mandache

Ecografie transesofagiană: Dr. Mirabela Cașcaval, Dr. Liliana Jupoiu

Anestezie: Dr. Sorin Ilie

Asistent sală angiografie: As medical principal Loredana Ghebac, As. Medical principal Daria Otelac

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X