JetStream – tratamentul intervențional al stenozelor calcificate

Tratamentul leziunilor stenotice în boala arterială periferică (arteriopatie) rămâne o provocare în cardiologia intervențională, în special în cazurile cu calcificări arteriale importante.

Săptămână trecută a fost realizată cu succes o încă procedură endovasculară de revascularizare a arterei femurale superficiale folosindu-se tehnica de aterectomie rotațională cu sistemul JetStream.

Pacienta de 73 ani hipertensivă, diabetică, coronariană și cu boală arterială periferică în stadiu avansat (ischemie critică) cu leziuni trofice la nivelul degetelor piciorului stâng.

Investigațiile de specialiate (arteriografia prin AngioCT cu substanță de contrast) au evidențiat ocluzie de arteră femurală superficială stângă pe fond de calcificări severe.

După discutarea cazului de către echipa medicală (heart team) s-a decis revascularizarea axului arterial femural stâng pe cale minim invazivă (endovasculară) cu ajutorul aterectomiei rotaționale. Procedura s-a efectuat prin abord percutanat la nivelul arterei femurale drepte. Prin tehnica “crossover“ s-a intervenit la nivelul zonei de ocluzie a arterei femurale superficiale stângi. Cu cateterul JetStream XC 2.1/3.0mm de 7F au fost efectuate 2 pasaje la nivelul stenozelor sever calcificate obținându-se repermeabilizarea vasului și restabilirea fluxului sanguin normal. Ulterior s-a realizat consolidarea rezultatului prin angioplastia cu balon farmacologic activ Ranger 6.0/60mm. Rezultat final angiografic și clinic foarte bun, pacienta a fost externată în următoarea zi după procedură.

Sistemul JETSTREAM elimină și modifică placa aterosclerotică și calcificările de la nivelul vaselor arteriale obținându-se creșterea imediată în diametru a vasului afectat, iar ulterior angioplastie adjuvantă cu balon farmacologic activ a arătat o creștere suplimentară a lumenului fără complicații majore.

Echipa medicală:

Cardiologie intervențională: Dr. Mihai Ursu, Dr. Costică Baba

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X