Ziua Transplantului Renal la Spitalul Sf. Constantin Brașov

IMG_4919
IMG_4908
IMG_4928
IMG_4485
IMG_4934
IMG_4958

Vineri, 9 iunie 2023, Centrul de Transplant Renal “Gilles Mentha” din cadrul Spitalului Sf. Constantin Brașov a aniversat cea de a 2-a ediţie a Zilei Transplantului Renal, un bun prilej de a reaminti cât de important este transplantul renal pentru pacienții diagnosticați cu insuficiență renală terminală sau chiar cu boală cronică de rinichi.

Spitalul Sf. Constantin este singurul centru privat de transplant renal din România. Numele Centrului de Transplant Renal “Gilles Mentha”, în memoria profesorului Gilles Mentha de la Geneva, care și-a manifestat în numeroase rânduri susținerea pentru acest demers, dar și în onoarea parteneriatului pentru performanță pe care spitalul l-a semnat cu Spitalul Universitar din Geneva.

“Gilles Mentha” din cadrul Spitalului Sf. Constantin Brașov este singurul Centru de Transplant din Europa de Est care realizează prelevare și transplant cu robotul daVinci. Se efectuează transplant de la donor viu înrudit (grad I sau II) compatibil (grup sanguin identic sau compatibil). Echipa este coordonată de domnul dr. Bogdan Moldovan – medic primar chirurgie generală, colaborează cu Spitalul Universitar din Geneva și Spitalul Universitar Gent.

“Manifestarea din acest an a reunit echipa de transplant de la Spitalul Sf. Constantin, cuplurile de transplant operate la noi în spital, medici nefrologi din Brașov si Regiunea Centru, medici urologi, pacienți cu boală cronică de rinichi, invitați din partea Asociației Transplantaților din România, pentru a afla ce înseamnă transplantul și viața după transplant, precum și cum au reușit pacienții să răspundă provocărilor pentru a duce o viață activă, cum au ales o viață normală prin transplant.  În cei peste 6 ani de funcționare au fost transplantați un număr de 28 de pacienți cu rinichi de la donator viu, familial, toți pacienții transplantați și donatorii lor având funcții renale normale.” Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală, medic șef secție chirurgie generală, coordonator al Centrului de Transplant Renal „Professor Gilles Mentha”. Dr. Bogdan Moldovan.

Anual peste 2000 de români descoperă că suferă de o insuficiență renală cu indicație de dializă, alăturându-se celor peste 19.000 de români aflați pe hemodializă sau dializă peritoneală. Ce aduce mai aproape de pacienți Centrului de Transplant Renal “Gilles Mentha” din cadrul Spitalului Sf. Constantin Brașov:

  • lipsa listei de așteptare;
  • primul centru din Europa de Est care a introdus tehnica robotică RAKT (robotic assisted kidney transplantation) în care suturile vasculare și implantarea ureterului în vezica urinară se realizează folosind robotul DaVinci, începând cu Ianuarie 2019;
  • echipa multidisciplinară: nefrolog, chirurg, chirurg cardiovascular, cardiolog intervenționist, anestezist reanimator cu experiență în intervenții de transplant;
  • formarea cadrelor medicale și protocolul terapeutic peritransplant au fost supervizate de Centrul de Transplant Multiorgan Geneva cu experiență în transplant renal din anii 80.
  • 1 din 4 pacienți transplantați în România în 2021 a fost transplant la Brașov și 1 din 2 pacienți transplantați de la donor viu în România a fost transplantat la Brașov.

Prima aniversare a pacienților transplantați renal la Spitalul Sf. Constantin a avut loc în data de 1 iunie 2022 și este ziua în care a fost declarată Ziua Transplantului Renal la Spitalul Sf. Constantin. Primele cupluri de pacienți transplantați s-au reîntâlnit și la prima ediție cu echipa medicală din postura de oameni sănătoși, deopotrivă eroi donatori și foști pacienți cu insuficiență renală cronică, toți scăpați de dializă.

Pentru mai multe informații legate de activitatea centrului puteți accesa: 

https://www.spitalulsfconstantin.ro/specialitati/transplant-renal.

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X