Heart Team la datorie – Proceduri structurale cardiace minim invazive

În cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare al Spitalului Sf. Constantin din Brașov continuă derularea Programelor Naționale de Valvuloplastie Mitrală prin tehnica MitraClip, cele de Înlocuire valvulară aortică transcateter (TAVR) și endoprotezările de aortă abdominală pentru anevrisme de aortă abdominală subrenale (EVAR).

În prima săptămână a lunii aprilie ne-am adresat din nou cu succes pacienților cu diagnosticul de regurgitare mitrală severă, depășiți ca și indicație chirurgicală datorită stadiului bolii și/sau prezenței comorbidităților asociate, prin tehnica minim invazivă MitraClip .

Procedura MitraClip este o tehnică minim invazivă care se efectuează prin abordul percutanat al venei femurale (la nivel inghinal). Pe această cale se introduc, traversând peretele dintre cele două compartimente atriale ( puncție transseptală ghidată prin ecografie transesofagiană), dispozitivele miniaturizate numite Clipuri. Clipurile odată amplasate pe valvulele mitrale corectează imediat defectul structural-respectiv insuficiența mitrală. Este o tehnică extrem de complexă care necesită un antrenament specific și munca în echipa multidisciplinară Heart Team. Pacienții se pot mobiliza repede, și se pot externa în câteva zile de la intervenție, spitalizarea adresându-se și tratamentului și compensării afecțiunilor concomitente.

De asemenea în această perioadă alți 5 pacienți cu diagnosticul de stenoză valvulară aortică severă au fost tratați cu succes prin tehnica TAVR ( înlocuire valvulară aortică transcateter), procedura fiind în prezent una de rutină în cadrul centrului nostru. Abordarea se face exclusiv prin puncție la nivel inghinal și hemostaza se realizează cu dispozitive de închidere percutanată, ceea ce permite mobilizarea rapidă a pacientului.

Echipa medicală:

Chirurgie cardiovasculară: Dr. Felix Fărcaș, Dr. Sorin Baloș

Cardiologie intervențională: Dr. Mihai Ursu, Dr. Costică Baba

Ecografie transesofagiană: Dr. Ramona Constantin

Anestezie și terapie intensivă: Dr. Mădălina Crișan

IMG_5014
IMG_5032
IMG_5036
IMG_5039
IMG_4993
IMG_5004

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X