Protezarea Şoldului prin Tehnica Minim Invazivă, Dr. Bădărău Alexandru, medic specialist ortopedie și traumatologie, Spitalul Sf. Constantin Brașov

Artroplastia totală de şold este una dintre cele mai de succes intervenţii chirurgicale din medicină.

În ultimii ani protezarea şoldului a evoluat, apărând mai multe tehnici chirurgicale minim invazive. Una dintre aceste tehnici este abordul minim invaziv antero-lateral prin care se poate face schimbarea articulaţiei de şold în condiţii de siguranţă, în acelaşi timp beneficiind de avantajele accesului minim invaziv al şoldului.

Minim invazivitatea operaţiei nu este dată doar de lungimea mică a inciziei. Cea mai importantă diferenţă pentru pacienţi şi care dă caracterul minim invaziv al procedurii este lipsa secţionării muşchilor, tendoanelor sau ligamentelor. Practic, prin această tehnică minim invazivă, se poate schimba articulaţia fără să fie tăiaţi muşchii, tendoanele sau ligamentele din jurul şoldului. Iar dacă nici un muşchi nu este tăiat, vindecarea se face cu uşurinţă şi recuperarea după operaţie este mult mai rapidă.

Prin această tehnică minim invazivă, pacienţii se recuperează în săptămâni şi nu în luni, aşa cum se întâmplă în protezarea şoldului folosind abordul clasic. Perioada de spitalizarea este mai scurtă decât după operaţia clasică.

Cei mai mulţi pacienţi merg de a doua zi postoperator, iar după două săptămâni pot trece la un baston pentru sprijin sau pot renunţa definitiv la cârjă/baston.

Principalele avantaje ale abordului antero-lateral minim invaziv faţă de abordul clasic al şoldului:

• Durere postoperatorie mai mica.

• Incizie mai scurtă la piele.

• Mobilizarea imediată postoperator.

• Pierdere mai mică de sânge.

Durată mai mică de spitalizare.

• Scurtarea perioadei de recuperare postoperatorie.

• Întoarcere rapidă la activităţile zilnice şi profesionale.

Întrebări frecvente din partea pacienților:

  1. Există anumite criterii pentru a fi candidat la protezarea șoldului prin tehnica minim invazivă?

Deși nu există contraindicații absolute pentru această procedură, candidații ideali sunt cei cu un indice de masă corporală sub 35 și care nu necesită revizie a protezei de șold.

  1. Care este durata internării?

De regulă, pacienții care suferă o intervenție de înlocuire a șoldului prin abord minim

invaziv rămân în spital timp de 2-3 zile.

  1. Ce dimensiune are incizia?

În cadrul protezării șoldului prin tehnica minim invazivă, incizia este, de obicei, între 5 și 8 cm. În comparație, în abordul clasic al șoldului, incizia poate avea între 15 și 20 cm.

  1. Care sunt rezultatele protezării șoldului prin tehnica minim invazivă?

Studiile de specialitate indică faptul că pacienții care beneficiază de protezarea minim invazivă a șoldului se recuperează mai rapid, pierd mai puțin sânge în timpul intervenției, experimentează mai puține dureri postoperatorii și rămân mai puțin timp spitalizați. De asemenea, acești pacienți pot renunța mai repede la cârje și se reintegrează mai rapid în activitățile cotidiene.

  1. Care sunt obiectivele intervenției minim invazive?

Principalul obiectiv este restabilirea anatomică a articulației fără a afecta mușchii, tendoanele sau ligamentele din jurul șoldului. Acest lucru reduce durerea postoperatorie și accelerează recuperarea, permițând reluarea funcției normale a șoldului și revenirea rapidă la activitățile obișnuite.

  1. Care sunt diferențele între tehnica minim invazivă și operația clasică?

Diferența nu constă doar în lungimea inciziei la nivelul pielii. Ceea ce contează pentru pacient este faptul că, în timpul intervenției minim invazive, părțile moi subcutanate (mușchi, tendoane sau ligamente) nu sunt secționate.

  1. Care sunt riscurile asociate protezării șoldului prin tehnica minim invazivă?

Abordarea minim invazivă a șoldului presupune anumite dificultăți în realizarea ei în condiții de siguranță în comparație cu abordul clasic. De aceea, este esențial să consultați un medic ortoped cu o experiență solidă în protezarea minim invazivă a șoldului. O incizie mai mică, fără ajustări adecvate ale instrumentarului și tehnicii chirurgicale, poate duce la rezultate suboptime și la complicații severe. De aceea, este crucial să discutați cu medicul ortoped despre pregătirea și experiența acestuia în utilizarea tehnicii minim invazive de protezare a șoldului.

În cadrul Spitalului Sf. Constantin, protezarea șoldului prin tehnicã minim-invazivă este realizată de către domnul Dr. Bãdãrãu Alexandru – chirurg ortoped supraspecializat și certificat ca și operator senior în aceastã intervenție chirurgicalã în Germania.

Informații și ProgramăriCall Center – Spitalul Sf. Constantin 0268 300 300

Imagine WhatsApp 2024-04-16 la 15.10.15_d6776c2c
Imagine WhatsApp 2024-04-16 la 15.10.15_9b3809d6
Imagine WhatsApp 2024-04-16 la 15.10.15_7362f550
Imagine WhatsApp 2024-04-16 la 15.10.15_122d7483

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X