Ziua Mondială a Diabetului 14 Noiembrie 2022

ACȚIONEAZĂ ASTĂZI PENTRU A PROTEJA ZIUA DE MÂINE

MÂINE

– o persoană cu risc crescut  poate afla că are prediabet sau chiar diabet

– o persoană cu diabet zaharat poate afla că are complicații ale acestei boli din cauza unui control glicemic slab

– o persoană cu diabet zaharat poate deceda în principal din cauza bolilor cardiovasculare

ASTĂZI

-ADA (Asociația Americană de Diabet) recomandă testarea pentru prezența prediabetului și a diabetului la adulții asimptomatici de peste 35 de ani, la toț adulții indiferent de vârstă dacă au suprapondere sau obezitate care au unul sau mai multi factori de risc, sau la femeile cu obezitate care își doresc o sarcină și au minimum un factor de risc, ori la cele cu istoric de diabet gestational.

-50 % dintre cazurile de prediabet și diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin modificarea stilului de viață (evitarea sedentarismului, efort fizic moderat zilnic,  alimentație sănătoasă), tratament farmacologic și prin tratament chirurgical (chirurgie bariatrică)

            În cadrul Spitalului Sf. Constantin, se derulează Programul Național de Diabet zaharat- pacienții au acces la servicii medicale decontate CAS de aproape 9 ani, iar din luna noiembrie a acestui an, în premieră, aceștia au posibilitatea de a obține sisteme de monitorizare glicemică continuă (senzori de glicemie) precum și pompe de insulină în condițiile în care sunt îndeplinite anumite criterii de eligibilitate

            De asemenea,  este asigurat în mod gratuit un tratament modern al diabetului, inclusiv cu noile clase de medicamente antidiabetice non-insulinice, agoniștii de GLP-1 și inhibitorii SGLT-2, care, alături de un bun control glicemic în condiții de siguranță, fără risc de hipoglicemie și fără creștere în greutate,  asigură și protecție cardiorenală.

            În plus, pacienții beneficiază de consultații de nutriție, inițiere și monitorizare tratament farmacologic la persoanele supraponderale și obeze cu și fără diabet iar în cazuri selectate de obezitate asociată cu diabet zaharat tip 2, chirurgia bariatrică  efectuată cu succes de mulți ani în spitalul sf Constantin, poate asigura  chiar o remisie a diabetului zaharat de tip 2.

Surse

  1. Standards of Medical Care in Diabetes- 2022, ADA (American Diabetes Association)
  2. Diabet zaharat 2022, Viața medicală, ed. Medichub Media, București, coord. șt. Prof. dr. Romulus Timar
  3. idf.org

            Spitalul Sf. Constantin Braşov a fost nominalizat pentru derularea “Programului naţional de diabet zaharat – pompe de insulină, sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, sisteme de monitorizare continuă a glicemiei”, acesta fiind primul spital privat din România care derulează acest program !

Dr. Liliana Marin

  • Medic Primar Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice
  • Medic Coordonator Program Național sisteme de monitorizare continuă a glicemiei si pompe de insulină

—————–

            Educația pacienților cu diabet zaharat este una complexă și continuă, la care pacientul și familia acestuia participă activ, se realizează la fiecare vizită de către educator (asistentă medicală) și medic, și are rolul de a ajuta pacientul să controleze și să gestioneze corect afecțiunea.

            În cabinetul de diabet, pe lângă medici, vă veți întâlni cu două doamne asistente specializate în educația pacienților cu diabet zaharat (As principal Carmen Chiș și As Gabriela Milea), pregătite să vă ofere informații medicale cu multă blândețe, răbdare și profesionalism, dar să vă ofere și suportul psihologic de care aveți nevoie.

            Însă, pe lângă educația terapeutică, pacienții cu diabet necesită o atenție sporită din partea mai multor specialități medicale. Pentru că Spitalul Sf Contantin își desfășoară activitatea în contract cu CAS pacienții diabetici pot beneficia de accesul gratuit la unele investigații clinice, paraclinice precum și de consulturile unei echipe multidisciplinare  (diabet, cardiologie, nefrologie, neurologie, psihiatrie, psihologie, gastroenterologie, dermatologie, ORL, obstetrică-ginecologie, oncologie, boli infecțioase, urologie, chirurgie vasculară, ortopedie, chirurgie generală și bariatrică)

Dr. Bunea Nicoleta

  • Medic Primar Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice

Informații și programări:

Spitalul Sf. Constantin

Calea București nr. 318, Iuliu Maniu nr. 49

Call Center 0268 300 300

www.spitalulsfconstantin.ro

[email protected]

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X