Calea București 318, de la anexa Fabricii de Postav și Țesături de Modă Wilhem Scherg la Spitalul Sf. Constantin

Din anul Domnului 2019 ne întoarcem în timp 115 ani, pe când în Dârste, locul aflat între Brașov și Satulung (Săcele) funcționa anexa Fabricii de Postav și Țesături de Modă Wilhem Scherg, cea mai veche întreprindere din ramura industriei de lână a Brașovului.

În 1904 la Fabrica Scherg se ajungea cu tramvaiul cu aburi, care lega Gara Bartolomeu cu Piața Sfatului și Satulung. Pe atunci Brașovul avea aproximativ 40,000 locuitori.

Între anii 1906 și 1915, filiala Dârste a devenit fabrică de tricotaje, pentru ca ulterior primului război mondial, începând cu 1927 să funcționeze sub numele Centrul de Confecții Schmulzer Ganzert.

După al doilea război mondial, Plenara CC al PMR, din 9 – 11 iunie 1948 a adoptat Raportul prezentat de Gheorghe Gheorghiu Dej cu privire la naționalizarea „întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere și de transporturi”. Împreună cu Neuman și Cadeca, Centrul de Confecții Schmulzer Ganzert a devenit Centrul de Confecții Republica, așa cum mulți brașoveni și-l amintesc.

 

 

 

 

 

(Tot în acea perioadă, 1949, era naționalizată și Nivea, unitatea de fabricare cosmetice deschisă în Braşov, cumpărată în 1932 de firma „Beiersdorf”. În iulie 1950, vechile fabrici „Chlorodont” şi „Beiersdorf” se transformă în întreprinderea „Nivea”, căreia i se adaugă în 1956 şi fabrica „Poiana”. Directorul fabricii „Beiersdorf”, Tarţia Vasilică, a fost torturat și trimis în temniţă la Aiud, alături de alți intelectuali, militari și civili ai Brașovului.)

Inaugurat în 10 martie 2011, Spitalul Sf. Constantin a transformat fosta fabrică Nivea în Cel Mai Curat Spital din Europa. În cei 3500 mp, spitalul oferit peste 300.000 servicii medicale, iar anul acesta va depăși numărul de 15.000 intervenții chirurgicale. Chirurgia robotică, chirurgia oncologică și transplantul renal, chirurgia toracică, neurochirurgia și chirurgia vasculară, ortopedia modernă adulți și copii, urologia, ORL sau cardiologia sunt vârfurile excelenței medicale unice la Brașov la spitalul nostru.

 

115 ani mai târziu, în 2019, Spitalul Sf. Constantin se mută în fosta locație a anexei Fabricii de Postav și Țesături de Modă Wilhem Scherg.

Amplasarea în minunatul cadru natural, spitalul este vegheat de munții Bucegi, iar pârâul Timiș străbate curtea spitalului poposind într-un spectaculos heleșteu, amenajat și îngrijit cu atenție.

Acest nou proiect, cu o suprafață de aproximativ 11.000 mp, cu 6 săli de operații, cu o secție de terapie intensivă de peste 250 mp, ne va permite internalizarea unor specialități medicale absolut necesare în prelucrarea cazurilor complexe: imagistică, laborator de angiologie, cardiologie intervențională, chirurgie cardiovasculară etc.

115 ani, 2 războaie mondiale, 1 naționalizare, 44 ani de comunism, 1 revoltă a muncitorilor cu 2 ani mai devreme de o revoluție controversată, alți aproape 30 de ani de capitalism, câteva generații cu bune și rele.

Acolo unde oamenii își pun tot sufletul, munca și pasiunea pe altarul vindecării altor oameni în suferință, Dumnezeu va veghea și va binecuvânta.

 

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X