Să profităm din plin de cireșe!

Dr. Nicoleta Nistor_medic specialist diabetAstăzi aflăm de la Dr. Nicoleta Nistor, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, care sunt beneficiile cireșelor pentru sănătate.

A venit vremea cireşelor însă puţini dintre noi știu câte efecte miraculoase au atât fructele, cât şi codiţele lor pentru sănătatea noastră.

Cireșele sunt nu doar fructe gustoase, dar și sănătoase, reprezentând o resursă foarte importantă pentru bunăstarea organismului. În cea mai mare parte, cireșele au un rol foarte important în detoxifierea organismului, având o puternică acțiune depurativă.

Cireșele fac parte din topul celor 20 de alimente cu conținut foarte ridicat de antioxidanți, care protejează celulele de acțiunea negativă a radicalilor liberi. Antioxidanții pe care îi găsim în cireșe se numesc antocianine (se găsesc și în afine) și au rolul de reduce riscul apariției bolilor de inimă și chiar a cancerului. De asemenea, antocianinele sunt bune pentru creier și îmbunătățesc memoria. Am putea spune că o simplă ceașcă de cireșe conține peste 4.000 de antioxidanți.

Fiind încadrate în categoria super-alimentelor, cireșele sunt deosebit de bogate în vitamine și minerale, conținând vitamine din grupul B-urilor (B1, B2, B3, B6), vitamina C, vitamina A și vitamina E, dar și minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu și potasiu. Cireșele mai conțin și betacaroten (de 19 ori mai mult betacaroten decât căpșunile și afinele) și melatonina, un hormon care reglează ciclurile de somn.

Date nutriționale:

tabel cirese

Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.

Cireșele pot fi de un real ajutor pentru:

  • Artrită – În cazul celor care suferă de artrită și gută, cireșele pot scădea semnificativ durerea intensă asociată acestor boli.
  • Diabet – Cireșele conțin, după cum am menționat, antioxidantul antocianină care oferă pigmentul specific, roșu. În studii ale celulelor pancreatice efectuate pe animale, s-a constatat că antocianinele au contribuit la creșterea secreției de insulină cu 50%, conform unui chimist de la Universitatea Michigan, Muralee Nair.
  • Dureri musculare – Sucul de cireșe poate ameliora durerile musculare, conform Revistei Societății Internaționale de Nutritie Sportivă.
  • Cancer – Același pigment roșu puternic provine de la flavonoide. Cianidina este o flavonoidă din grupul antocianinelor care impiedică proliferarea celulelor canceroase (dar și mutațiile genetice care o cauzează). În aceeași direcție acționează și betacarotenul, vitamina C și quercetina, în mod sinergic.
  • Somn – Cireșele (mai ales cele amare) conțin și melatonină, un hormon care ajută la instalarea somnului scăzând temperatura corpului (cireșele reprezintă una din puținele surse naturale de melatonină).
  • Tensiune – Aceste fructe sunt de asemenea o bună sursă de potasiu, care ajută la
    scăderea tensiunii prin eliminarea excesului de sodiu din corp (echilibrează lichidele din organism, prevenind creșterea tensiunii arteriale ca urmare a consumului de sodiu/ sare). Astfel se previne apariția hipertensiunii. În plus, datorită conținutului de quercetină, oferă și protecție vaselor de sânge (le menține relaxate și suple).
  • Siluetă și hidratare– Consumul cireșelor vă poate ajuta să slăbiți și să vă menținețicherry-1453332_1920 silueta. O cană de cireșe conține mai puțin de 100 calorii și 3 grame de fibre, conferind sațietate un timp îndelungat, iar conținutul de 85,25g apă la 100g de cireșe ajută la hidratarea organismului.
  • Îmbătrânire – Deoarece conțin un nivel foarte ridicat de antioxidanți, care combat radicalii liberi responsabili pentru îmbătrânire, un consum de 1 pahar de suc de cireșe pe zi ne ajută să ne menținem tinerețea.
  • Inimă și sistem circulator – Antocianinele pot activa agoniștii PPAR care reglează genele implicate în metabolismul grăsimii și al glucozei și astfel reduc riscul de colesterol crescut, hipertensiune si diabet. În plus, antocianina protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, așadar cireşele pot ajuta la prevenirea formării de placă arterială.
  • Rinichi – Cireșele sunt cunoscute ca bun diuretic, fiind recomandate celor cu afecțiuni renale. Ceaiul preparat din cozi de cireșe ajută în cazul bolilor de rinichi sau infecțiilor urinare.

Precauții și contraindicații

Nu se cunosc contraindicații la administrarea acestor fructe în cantități moderate, cu excepția persoanelor cu sensibilitate gastrică și a celor cu colită de fermentație activă. Diabeticii vor ține cont că aceste fructe, deși nu sunt foarte bogate în zaharuri (12,8g/100g), au un conținut semnificativ de hidrați de carbon (16g carbohidrați/100g cireșe), care va fi luat în calcul la regimul zilnic.

 

Surse:

  1. http://www.ghidnutritie.ro/articol/fructe/ciresele
  2. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23023818
  4. http://www.diethealthclub.com/health-food/cherry.html

 

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X