Premieră pentru medicina brașoveană: malformație congenitală cardiacă operată minim-invaziv

Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Sf. Constantin Brașov, inaugurat în urmă cu o săptămână, a realizat o nouă premieră pentru medicina brașoveană, în acest domeniu, echipa de medici reușind să rezolve pe cale minim invazivă, endoscopică o malformație congenitală complexă la nivel cardiac, pentru care singura soluție terapeutică practicată era intervenția chirurgicală clasică, ce presupune deschiderea sternului.

Este vorba de un tânăr de 30 de ani, care, în urma unor controale cardiologice, a fost diagnosticat cu un retur venos pulmonar anormal, asociat cu defect septal atrial de tip sinus venosus. Mai precis, tânărul suferea de două malformații congenitale cardiace, prima cauzând o trecere anormală a sângelui din atriul stâng în cel drept, iar cea de-a doua fiind o malformație rară care constă în conectarea anormală a vaselor care transportă sângele oxigenat de la plămâni la inimă. Pacientul s-a adresat anterior mai multor centre de specialitate, dar soluția propusă de acestea presupunea deschiderea totală a cavității toracice prin sternotomie.

Incizia făcută pentru realizarea acestei intervenții a avut doar 4 centimetri, suficient pentru ca medicii să introducă instrumentele specifice folosite în cazul unei intervenții minim invazive. Intervenția pe cale endoscopică s-a realizat în două etape, prima constând în închiderea defectului septal, urmată apoi realinierea venelor pulmonare, astfel ca acestea să nu se mai deschidă în partea dreaptă a inimii, ci în partea stângă.

Din echipa coordonată de Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, toracică și pulmonară, au făcut parte Dr. Felix Fărcaș și Dr. Anca Chitic, chirurgi cardiovasculari; Dr. Pitis Cristina, medic primar cardiolog, precum și Dr. Mihai Chiloflischi, medic șef secție ATI și Dr. Carmen Sircuță, medic specialist ATI.

Centru integrat, ultramodern, pentru diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare

Spitalul privat Sf. Constantin din Brașov a inaugurat recent Centrul de chirurgie cardiovascularăcoordonat de Conf. Univ. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, doctor în științe medicale. Odată cu venirea noii echipe de chirurgie cardiovasculară, Spitalul Sf. Constantin devine unul din cele mai importante centre pentru tratamentul complet al bolilor cardiovasculare din România și unul dinte cele 20 de centre la nivel mondial care realizează o gamă extinsă de intervenții cardiovasculare endoscopice, minim-invazive.

Centrul de boli cardiovasculare al Spitalului Sf. Constantin are, în acest moment, printre cele mai bune dotări din țară, dispunând de două săli perfect dotate cu ultima generație de console de circulație extracorporeală, cell savere, baloane de contrapulsație, unități endoscopice pentru chirurgia cardiacă minim-invazivă și inclusiv robotul daVinci care poate fi folosit și în chirurgia cardiacă

Intervenții chirurgicale în condiții de siguranță: personalul și pacienții testați pentru Covid-19

Spitalul Sf. Constantin, spital non-covid, a implementat cu rigurozitate în această perioadă măsuri pentru a asigura desfășurarea activității medicale în condiții de maximă siguranță. De curând a fost inaugurat un laborator de biologie moleculară în cadrul căruia se lucrează teste RT PCR SARS-COV-2. Personalul Spitalului Sf. Constantin a fost testat și este testat periodic, rezultatele fiind negative, de asemenea se efectuează permanent testarea pacienților pre-operator, precum și testarea la solicitarea altor instituții medicale și autorități, conform prevederilor și criteriilor legale. Acest demers se adaugă setului de reguli impuse în spital încă de la începutul pandemiei, vizând reorganizarea circuitelor, triajul epidemiologic, igienizarea și dezinfecția, echipamentele de protecție.

Despre Spitalul Sf. Constantin

Spitalul Sf. Constantin, spital multidisciplinar, inaugurat în 10 martie 2011, s-a extins în luna iulie 2019 într-o nouă locație din Brașov: Calea București nr. 318. Spitalul cuprinde secții cu saloane pentru spitalizare continuă și de zi, acoperind 13 specialități chirurgicale și 3 specialități medicale, în cele două ambulatorii de specialitate fiind oferite servicii medicale pentru 29 de specialități. În prezent, spitalul are o capacitate de 150 paturi, este dotat cu aparatură de ultimă generație și cu 6 săli de operație la standarde internaționale, o secție de anestezie și terapie intensivă cu 18 paturi ATI (din care unul pediatric), Laborator de analize medicale acreditat RENAR, Laborator Radiologie-Imagistică medicală, Laborator angiografie/ cateterism cardiac, Compartiment endoscopie digestivă, Compartiment litotriție, Unitate de Transfuzie Sanguină, Farmacie cu circuit închis și farmacie cu circuit deschis.

În cei peste 9 ani de activitate, la Spitalul Sf. Constantin au fost internați peste 73.000 de pacienți, au fost efectuate mai mult de 350.000 de servicii în regim ambulatoriu și peste 18.000 de intervenții chirurgicale. Spitalul privat a reușit să se poziționeze în topul medicinei românești prin intervențiile chirurgicale complexe efectuate (multe din ele în premieră județeană sau chiar națională), prin echipa medicală multidisciplinară și prin recunoașterea la nivel internațional a standardelor de igienă spitalicească implementate: „Cel mai curat spital din Europa”, distincție acordată în 2013 de OMS și reconfirmată prin audit în 2018.

Introducerea chirurgiei cardiovasculare vine așadar în completarea celorlaltor inovații și premiere în domeniul medical prin care s-a remarcat spitalul brașovean, reprezentând următorul pas firesc în evoluția Spitalului Sf. Constantin și încă o dovadă a faptului că performanța medicală de nivel internațional poate fi atinsă în sistemul medical privat din România.

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X