Adenoidita acută și cronică la copii (vegetatiile adenoide sau polipii)

Adenoidita acută reprezintă inflamația acută a amigdalei faringiene Luschka (țesutul limfoid de la nivelul rinofaringelui).Țesutul adenoidian, situat în spatele foselor nazale, exista încă de la naștere, când este foarte mic și continua să crească până la vârstă de 5-6 ani, cauzând astfel frecvent obstrucție nazală de diverse grade. Infecția sau inflamația țesutului adenoidian se numește adenoidită. Inelul Waldeyer recunoaște și identifică bacteriile sau virusurile care provoacă boala și declanșează procesul de distrugere a acestora; are rol de apărare al organismului împotriva infecțiilor în perioada copilăriei și în dezvoltarea sistemului imunitar.

Este frecventă la sugari și copiii mici.

De obicei are etiologie virală, dar s-au evidențiat și infecții asociate cu germeni piogeni: pneumococi,streptococci, stafilococi.

Simptomatologie:

  • febră;

  • obstrucție nazală;

  • rinoree mucopurulentă;

  • respirație orală;

  • sforăit.

Rinoadenoidita acuta se poate complica cu:

  • otite;

  • laringite;

  • traheobronșite;

  • complicații oculare;

  • adenoflegmon retrofaringian.

Tratamentul trebuie să fie atât profilactic, cât și curativ.

Tratamentul curativ constă în aspirația secrețiilor nazale, dezinfectante și vasoconstrictoare locale, antipiretice, antiinflamatorii, uneori antibiotice.

Recidivele frecvente duc la mărirea în volum a vegetațiilor adenoide și astfel apare adenoidita cronică.

Adenoidita cronică (vegetațiile adenoide sau polipii) reprezintă mărirea sau hipertrofia permanentă a țesutului adenoidian . Cauza principală este reprezentată de frecvente episoade de infecție (rinofaringită acută) și a unei obstrucții prelungite a foselor nazale cauzată de persistența secrețiilor în spatele foselor nazale (incorecta toaletare a nasului).

Pe lângă fenomenele de rinită, vegetațiile hipertrofice agravează și mai mult obstrucția nazală. Alergia și infecțiile pot cauza mărirea semnificativă a vegetațiilor adenoide. Inflamația cronică a țesutului adenoidian este foarte comună la copii. Rinoadenoidita (inflamația atât a mucoasei nazale cât și a vegetațiilor adenoide) reprezintă cea mai frecventă cauză a obstrucției nazale.

Mărirea în volum a vegetațiilor adenoide determină înfundarea de diverse grade a foselor nazale, care poate evolua până la blocarea totală, fară răspuns la tratamentul medicamentos.

Diagnosticul de rinoadenoidita cronică hipertrofică este unul clinic, copilul având un facies caracteristic, respirație orală, uneori respirație urat mirositoare datorită rinoreei antero-posterioare, este palid, obosit.

Tratamentul este chirurgical – adenoidectomie.

  • Dr. Georgiana Iorga – Medic specialist O.R.L. – vă stă la dispoziție pentru consultații și stabilirea celor mai bune metode de tratament.

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X