Gastrostoma percutanată endoscopică (PEG) pe înțelesul pacienților

Dr. Raul Mateescu, medic specialist gastroenterologie la Spitalul Sf. Constantin

Ce este gastrostoma percutanată endoscopică (PEG)?

Gastrostoma percutanată endoscopică, pe scurt gastrostoma, este o procedură endoscopică, prin care un tub flexibil, cu rol în hrănirea pacientului, este amplasat prin peretele abdominal direct în stomac. Gastrostoma permite hrănirea, trecerea lichidelor şi medicamentelor direct în stomac, fără a mai  trece prin gură şi esofag.

De ce se indică o gastrostoma?

Indicaţia de gastrostoma este făcută de specialişti în momentul în care unul dintre segmentele tubului digestiv ce preced stomacul (cavitate bucală, faringe, esofag) nu mai permite trecerea alimentelor sau lichidelor din diferite cauze. Beneficiul major al unui pacient cu gastrostoma este că poate fi alimentat corespunzător, indiferent de starea tratului digestiv superior stomacului.

Cele mai frecvente indicaţii de gastrostomie sunt tumori care obstruează calea digestiva, patologii neurologice, tulburări ale stării de conştientă (după accidente vasculare cerebrale sau alte afecţiuni ale creierului prin hipoxie), stări vegetative în care, deşi deglutiţia este posibilă, nu se poate controla eficient aportul de alimente. De asemenea, mai rar se găseşte indicaţia de efectuare a gastrostomei pentru administrare de tratament.

Cum se montează o gastrostoma?

Medicul va folosi un endoscop (tub flexibil,cu camera și sursă de lumină), pentru a ghida obţinerea unei mici incizii prin pielea de pe abdomen până în stomac. Procedura permite medicului să plaseze şi să fixeze un tub de hrănire direct în stomac. Pacienţii primesc de obicei sedare profundă intravenoasă în timpul procedurii și antibioterapie profilactică inițiată în ziua intervenției.

Pacienţii pot fi externați în aceeași zi, dar se preferă prelungirea internării cu 1 zi, în scopul monitorizării plăgii si a educării pacientului vis a vis de manipularea și utilizarea ulterioară a gastrostomei.

Doare?

Imediat după montare, pacientul poate avea mici dureri care sunt bine controlate cu medicamente. După 24 ore, de obicei nu mai necesită medicamente antialgice şi, ulterior, nu mai sunt dureri.  Un bandaj va acoperi tubul imediat după procedură. Acesta este îndepărtat în 1-2 zile. După aceea, locul fi curățat o dată pe zi cu săpun dezinfectant cu apă şi se va menține locul uscat între curăţări. Nu este nevoie de nici un bandaj special sau acoperire. 

Cum se face hrănirea? Mai pot să mănânc sau să beau?    

Un lichid special pentru hrănire, precum şi lichidele obişnuite, se pot introduce prin tub. Dacă gastrostoma este facută pentru dificultăţi de înghiţire (după un accident vascular cerebral de exemplu), vor exista restricţii pentru alimentaţia orală. Deşi unii pacienți se pot alimenta orală  după procedură, acest lucru trebuie  discutat cu medicul.

Există complicaţii ale gastrostomei?

Gastrostoma este o metodă endoscopică invazivă, cu riscuri, ce comportă o serie de complicații. Pot apărea dureri la locul de inserție al tubului, scurgeri de conţinut gastric la acest nivel sau migrarea , cu funcţionare deficitară secundară a gastrostomei. Alte complicaţii posibile: infecţie la locul tubului, aspiraţie (inhalarea conţinutului gastric în plămâni), sângerare şi perforaţie. Medicul vă va descrie simptomele de alarmă, ce necesită reevaluare clinică.

Mai pot renunţa la tubul de gastrostoma? Rămân cu o gaură în stomac?

Se poate renunţa în orice moment. Suprimarea tubului de gastrostoma se face endoscopic, o manoperă uşor suportată de pacient, durează câteva minute. Orificiul rămas se pansează şi ulterior se închide singur în câteva zile, rămânând o mică cicatrice.

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X