Dr. Liliana Marin- medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice – Sfaturi pentru un comportament alimentar sănătos

Dr. Liliana Marin, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, vă oferă câteva sfaturi pentru un comportament alimentar sănătos:

  • Sunt recomandate 3 mese principale pe zi, iar între ele, câte o gustare (2-3 gustări pe zi). Intervalul dintre mesele principale și gustări să nu fie mai mare de 3 ore.
  • La gustări sunt recomandate : un fruct proaspăt sau un iaurt natural, sau un pumn de semințe, nuci, migdale etc.
  • Fiecare masă principală să conțină:
    • cantitate moderată de făinoase integrale (pâine, orez sau paste)
    • legume și/sau verdeață
    • cantități mici de carne albă (curcan, pește, pui), fructe de mare și, mai rar, (o dată pe săptămână), carne roșie (vită, porc), sau procesată (mezeluri)
    • grăsimi nesaturate (ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de rapiță) și mai puțin grăsimi saturate (unt, untură, ulei de palmier, ulei de cocos)
  • Evitați sucurile din fructe (inclusiv fresh-uri), băuturile carbogazoase, băuturile alcoolice și non-alcoolice îndulcite cu zahăr. Beți apă, ceai sau cafea, cu moderație vin sec și foarte rar bere în cantități mici.
  • Evitați sau consumați rar zahărul alb sau brun, dulciurile rafinate din comerț (bomboane, ciocolată cu lapte, prăjituri, biscuiți, bomboane, halva), alte patiserii. Alegeți ca îndulcitori o linguriță de miere/zi, extractul natural din frunză de ștevie. Consumați moderat ciocolată neagră, biscuiți sau prăjitură, făcute în casă.
  • Evitați sau consumați foarte rar condimente din comerț, gen maioneză, ketchup, dressing, sosuri diverse.

În cabinetul de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice al Spitalului Sf. Constantin, dr. Liliana Marin oferă consultații personalizate de:

  • Nutriție diabet
  • Hiperuricemie
  • Dislipidemie
  • Nutriție afecțiuni oncologice
  • Nutriție obezitate copii
  • Nutriție sarcină și alăptare
  • Nutriție gastrite
    • ulcer,
    • boala de reflux gastro-esofagian,
    • stomac operat- inclusiv Gastric Sleeve,
    • constripație,
    • diaree,
    • pancreatită,
    • litiază biliară/ postcolecistomie,
    • hepatite virale,
    • boala Crohn,
    • colon iritabil,
    • boala Celiacă- intoleranța la gluten,
    • intoleranța la lactoză
  • Nutriție hipertensiune
    • boli cardiace
    • nutriție anemii
    • tulburări de alimentație

Cabinetul de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice al Spitalului Sf. Constantin oferă de asemenea consultații în contract cu CAS.

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X