Chirurgie bariatrica

Gastric Sleeve – Chirurgia obezității

Se împlinesc 14 ani de experiență în chirurgia bariatrică și aproximativ 900 de intervenții reușite. Fără complicații semnificative și fără mortalitate post operatorie, ceea ce ne diferențiază de toate celelalte centre care practică chirurgia obezității.

Chirurgia bariatrică s-a dovedit a fi cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemei obezității și pentru remisia diabetului de tip II, inclusiv a celui insulino-necesitant “diabet tip II boală chirurgicală“ fiind astăzi o realitate greu de anticipat în urmă cu 20 de ani.

Gastrectomia longitudinala – GASTRIC SLEEVE

Este procedură bariatrică predominantă la nivel mondial.

Obezitatea este o problemă majoră, fiind principalul factor în creșterea morbidității generale, în scăderea speranței de viață și a calității vieții.

Obezitatea vine cu riscuri multiple, care pot afecta toate sistemele organismului. Un indice al masei corporale (BMI) mai mare de 30 crește exponențial riscul de complicații și boli asociate, precum diabetul și afecțiunile cardiovasculare.

Indicații pentru Gastric Sleeve:

–              Pacienți cu obezitate morbidă – BMI > 40 indiferent de comorbidități.

–              Pacienți cu BMI > 35 cu comorbidități.

Comorbidități asociate: hipertensiune arterială, diabet, cardiopatie ischemică, sindrom de apnee în somn, colesterol crescut etc.

 • Totul se desfășoară în cadrul spitalului.

 • O zi spitalizare pre-operator și 3-4 zile spitalizare post-operator.

Intervenția se recomandă dupa vârsta de 18 ani, dar se pot efectua de la 13-65 de ani (în funcție de bolile asociate și recomandarea medicului).

Asocierea diabetului cu obezitatea

Diabetul de tip 2 poate fi controlat prin Gastric Sleeve. Toți pacienții care sunt pe tratament oral pot scăpa de tratament în 48 de ore.

Experiența Spitalului Sf. Constantin – Dr. Bogdan Moldovan

 • Introducerea chirurgiei bariatrice în Brașov în Iunie 2011 – Centrul Bariatric din Brașov numărând astăzi peste 900 de intervenții fără complicații, una dintre principalele statistici din România.

 • Realizarea primului Gastric Sleeve prin ombilic – LESS, și cea mai mare cazuistică de Gastric Sleeve fără cicatrici din România – peste 200 cazuri.

 • Singurul Centru de Gastric Sleeve din România – 0 fistule și fără decese.

 • Mai 2017 – Primul bypass gastric daVinci din România.

 • Februarie 2018 primul Gastric Sleeve daVinci.

 • 2019 primul Sadi-S daVinci din România.

 • Introducerea în practica curentă a tratamentului combinat chirurgie bariatrică + chirurgie ORL pentru Sindromul de Apnee în Somn, cea mai mare cazuistică din România de Gastric Sleeve + Uveopalatoplastie.

 • Rata de remisie a diabetului de tip II peste 90% cuantificabilă din preoperator prin dozarea Peptidului C.

 • În chirurgia bariatrică, o chirurgie relativ simplă, diferența dintre centre nu este dată de numărul de cazuri, ci de rata de complicații.

 • Alegeți un centru cu 0 fistule.

Operația Gastric Sleeve este populară în Spitalul Sf. Constantin și constă în micșorarea stomacului, folosind un aparat special care tasează stomacul, care se numește Stapler.

Folosim o tehnologie americană, cea mai modernă aflată pe piață la momentul actual. Atunci când pacienții aleg un centru de chirurgie bariatrică, mulți se orientează după preț, însă în spatele costurilor se regăsesc materialele folosite în timpul intervenției.

O intervenție mai ieftină poate să însemne o calitate mai slabă a materialelor și instrumentelor folosite, fapt care poate favoriza apariția complicațiilor.

În cele 900 de intervenții realizate, nu s-a întâlnit niciun caz de fistulă de sutură gastrică, aceasta fiind cea mai frecventă complicație care poate apărea.

Spitalul Sf. Constantin se află în topul celor mai sigure centre batriatrice din România.

Gastric Sleeve LESS

 • Spitalul Sf. Constantin – singurul centru bariatric LESS (fără cicatrici) din România.

 • Anul acesta s-au împlinit 10 ani de la prima operație de Gastric Sleeve LESS. Până în prezent peste 200 de pacienți au beneficiat de acest tip de intervenție, fără cicatrici.

 • Avantajul metodei constă în lipsa cicatricilor tegumentare, întreaga intervenție derulându-se printr-o incizie de cca 2,5 cm mascată în cicatricea ombilicală și folosind un port special cu 5 canale de lucru numit QuadPort produs de Olympus Germania, și un instrumentar special cu instrumente curbate.

Iată care sunt AVANTAJELE de care beneficiezi dacă apelezi la o intervenție Gastric Sleeve:

 • Procedura nu influențează circuitul alimentar normal, pacienții putând consuma orice aliment dar în cantități mici.

 • Nu lasă pe loc segmente digestive excluse și are puține inconveniente pe termen mediu și lung, comparativ cu tehnicile derivative.

 • Procedura îndepărtează, odată cu marea curbură gastrică (peste 2/3 din stomac), și zona responsabilă de producerea hormonului foamei, “grelina”, zonă situată în fundusul gastric

 • Reduce capacitatea de rezervor a stomacului la 100-120 ml.

 • Procedura “Gastric Sleeve” este disponibilă la Spitalul Sf. Constantin inclusiv prin metoda laparoscopică SILS/LESS – ”chirurgia fără cicatrici”, efectuată prin orificiul ombilical.

Dr. Bogdan Moldovan
• Medic în contract cu C.A.S

Medic primar chirurgie generala
Medic sef sectie chirurgie generala
Coordonator al Centrului de Transplant Renal „Professor Gilles Mentha”