Endoprotezarea aortei abdominale și a arterei iliace

Intervenție complexă hibridă realizată cu succes în cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare Adulți și Copii a Spitalului Sf. Constantin. 

Este cazul unei paciente în vârstă de 82 de ani diagnosticată cu Anevrism de aortă abdominală subrenal, o boală în care aorta abdominală (cea mai mare artera din organism) este dilatată, complicațiile acestei patologii fiind multiple, cea mai gravă este ruptura acesteia cu potențial letal.

Intervenția a constat într-un procedeu hibrid, endovascular și completat chirurgical, respectiv endoprotezarea aortei abdominale și a arterei iliace comune unilateral urmată de efectuarea unui by-pass extraanatomic femuro-femural încrucișat menit să asigure fluxul sangvin la nivelul membrului inferior controlateral.

Procedura s-a realizat în rahianestezie (pacienta fiind trează pe parcursul intervenției), iar aceasta a decurs fără complicații intra sau postoperatorii, evoluția pacientei fiind favorabilă externându-se în ziua 4 postoperator. 

Din echipa operatorie au făcut parte: 

– Chirurgie Cardiovasculară: Dr. Felix Fărcaș, Dr. Ovidiu Dragoș, As. Mădălina Șerb, As. Aura Taraș.

– Cardiologie Intervențională: Dr. Costică Baba, Dr. Mihai Ursu, As. Loredana Ghebac, As. Cristina Traistariu.

– Anestezie și Terapie intensivă: Dr. Vlad Untaru, As. Raluca Zaharia.

În cadrul spitalului nostru se derulează în prezent o campanie de screening GRATUIT pentru anevrismul aortei abdominale, acest proiect fiind dedicat prevenției care poate ajuta la depistarea si tratamentul anevrismelor de acest tip in timp util. Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați link-ul următor:

https://www.spitalulsfconstantin.ro/screening-gratuit-anevrism-aortic-abdominal?fbclid=IwAR3nc2PRasSRJwBiBayLPUHzi4wCK75akeJLV7e2y6QjRkroEFMB4Ltc-eo

a2
a3
video

Search

+

Nou la Spitalul Sf. Constantin – ERCP – tehnica minim invazivă de rezolvare a patologiei căilor biliare

X